Ukrán források szerint elavult szovjet rakétákkal és repülőkkel támadnak az oroszok

Európa

Oroszország az Ukrajna elleni invázójának kezdete óta mintegy 140 darab pontatlan H-22 rakétát használt fel az ország támadására – közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy keddi tévéműsorban.

A tisztségviselő kiemelte, hogy ezt a típusú rakétát már nem gyártják Oroszországban, mert elavultak, de még mindig van belőlük raktáron. “Ez a fegyver elavult, nem nagy pontosságú, sűrűn lakott városokat támadnak velük, amit mi másnak is lehet nevezni, ha nem terrorizmusnak nemzetünk ellen. Oroszország a feszültség fenntartásával és terrorral próbál nyomást gyakorolni Ukrajnára, meg akarja törni a szellemünket, és engedményekre kényszeríteni minket” – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette, hogy az orosz hadseregnek még mindig van elegendő, mintegy száz darab ebből a típusú rakétákból. “Szeretnék emlékeztetni arra, hogy ilyen rakétákat ráadásul Ukrajna adott át korábban Oroszországnak Tu-22-es repülőgépekkel együtt gázadósságként és Ukrajna leszerelésének részeként” – emelte ki.

Szavai szerint ezek a rakéták nagyon gyakran nem érik el a céljukat, talán a nem megfelelő tárolásuk miatt, ami kedvező Ukrajnának. Mindazonáltal leszögezte, hogy hagyományos ukrán légvédelmi rendszerekkel szinte lehetetlen ballisztikus pályán repülő H-22-es rakétákat lelőni. “Ezeket olyan eszközökkel lehet megsemmisíteni a levegőben, mint a Patriot, vagy más olyan rendszerekkel, amelyek képesek ballisztikus pályán repülő rakéták lelövésére. Ukrajnának azonban még mindig kevés ilyen rendszere van” – tette hozzá. Dmitro Lunyin, a közép-ukrajnai Poltava megye kormányzója közölte, hogy kedden az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre a régióban lévő Kremencsuk város ellen. A település mellett hétvégi házakat ért találat, az előzetes információk szerint senki sem sérült meg.

Megjegyezte, hogy létfontosságú infrastrukturális létesítményben sem okozott kárt a légicsapás. Hozzátette, hogy H-22-es rakétákat lőttek ki a térségre vélhetően orosz Tu-22-es gépekről. Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített keddi összefoglalójában azt írta, hogy az előző nap folyamán kilenc ukrajnai régiót ért orosz támadás, legalább három civil vesztette életét és nyolcan sebesültek meg. Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 590-nel 226 170-re nőtt. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek mellett öt harckocsit és 28 tüzérségi rendszert.

A nyitóképen egy TU-22-es szovjet repülő látható.