Velencében és környékén a heves esőzések miatt vörös riasztás lépett érvénybe

Európa

Vörös színű készültség van érvényben Veneto és Friuli Venezia Giulia olasz tartományban a rendkívül erős szél és a heves esők miatt, Liguria tengerpartján pedig 5 méternél is magasabb hullámokra számítanak egészen szombatig.

A Nagy-Britannia és Franciaország irányából érkező, Ciarán nevű viharzóna a következő órákban éri el Olaszországot. Az északkeleti régiókban, Venetóban és Friuli Venezia Giuliában már csütörtök reggel életbe lépett a riasztás. Több városban nem nyitottak ki az iskolák, lezárták a parkokat és a temetők egy részét, korlátozták a buszközlekedést, valamint a teherforgalmat.

Luca Zaia venetói kormányzó bejelentése szerint a délutáni és esti órákban ciklonszerű esőt és óránkénti száz kilométer sebességnél is erősebb szelet várnak. A rosszidő miatti készültség péntekre is érvényes. Velence városát a napok óta működésben levő Mose mobil zsiliprendszer védi a tengerártól. Az észak-nyugati Liguria tengerpartjait lezárták egészen szombatig. A tartományban, valamint a közeli Lombardiában, Emilia-Romagnában és Toszkánában közepes, narancssárga színű riasztás lépett életbe. Milánó városát kedden öntötte el az esővíz, és újabb viharokat várnak. Az alpesi Trentinóban is riasztás lépett életbe a rosszidő miatt.

A viharzóna déli irányba halad tovább. Campania tartományban is nagy mennyiségű csapadékkal és a hőmérséklet csökkenésével számolnak az egészen mostanáig tartó nyári meleg után.