Benzinár, üzemagyagárak

Autós demonstrációra készülnek, és ha kell, petícióval üzennek Orbán Viktornak a benzinkutasok

Gazdaság

Hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a kormánnyal a magánbenzinkutasok képviselői, és ha nem sikerül megegyezniük, akkor autós demonstrációt tarthatnak, és petíciót címeznek Orbán Viktornak. Emellett saját érdekérvényesítő szervezet létrehozását is tervezik a 480 forintos árstop miatt.

Az ATV-nek Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azt nyilatkozta, egyfajta közteherviselés jelenthetne megoldást, miközben az érintetteket egyéb módon is meg lehetne segíteni.

“Lehet célzott támogatás, leírtunk egy párat, lehet azt is, hogy részt vesz benne a nagykereskedő is valamilyen szempontból, lehet egy kamatmentes áthidaló kölcsön is, nem azt mondom, hogy természetesen hitelbe kényszerítjük vagy kölcsönbe kényszerítjük ezeket a vállalkozásokat, de sok olyan eszköz van, amelyet egyébként alkalmaztunk a pandémia idején is, ezeket mind-mind alkalmazni lehet ezeknél a kiskutaknál is”

– vélekedett Perlusz.

Az Envikút Kft. ügyvezetője üdvözli a kormánnyal való tárgyalást. “Sokak döntöttek együtt arról, hogy hétfőn egy független benzinkutak szövetségét hozunk létre, hogy ez a közös egyeztetés a kormánnyal és a különböző miniszteri hatóságokkal létrejöhessen” – mondta Egri Gábor Zoltán ügyvezető.

Akadt már olyan kút, amelyik ideiglenesen bezárt, és olyan is, amelyik azért könyörög, hogy ne náluk tankoljanak az autósok. Van, ahol mennyiségi korlátozást vezettek be:

Kelet-Magyarországon van olyan benzinkút, ahol már csak 10 litert tankolhat egy autós

Hadházy Ákos pedig arra biztatott, hogy a Mol-nál tankoljunk, így mentve a csődtől a kisebb benzinkutakat:

Így szívasd a Mol-kutakat – Hadházy Ákos kitalált valamit