A Tisza Szolnoknál

Rekord alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, Szegeden nincs veszély

Gazdaság Ország Wellness

– Rekordalacsony a Tisza vízállása Szolnoknál – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel. A duzzasztónak köszönhetően Szegednél a kritikus határ alá nem csökkenhet a vízszint.

A közlemény szerint a rendszeres mérések kezdete, a 19. század közepe óta nem volt olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, mint csütörtökön: mínusz 280 centiméteres vízállást mértek. Szolnoknál az eddigi legkisebb vízállást 2003. augusztus 21-én mérték, mínusz 279 centimétert.

Az OVF kiemelte: a Tisza vízgyűjtőjén hónapok óta tapasztalt csapadékhiány következménye “már szembetűnő”. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) a Kiskörei Vízlépcsőnél alvízi mínusz 320 centiméteres vízszinttartásra tért át annak érdekében, hogy a Szolnokon és a környező településeken élő, mintegy 100 ezer ember ivóvízellátásáról gondoskodó Szolnoki Felszíni Vízmű zavartalan működéséhez szükséges minimális vízszintet biztosítani tudja – ismertették.

A folyók alacsony vízhozama ellenére a mezőgazdasági célú vízszolgáltatás egyelőre zavartalan a Tisza mentén, köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső felett, a Tisza-tóban előrelátóan betárolt vízkészletnek – írták.

– Nagyon kevés a csapadék, de a szegedi vízgazdálkodás nincs veszélyben – mondta Kozák Péter. Az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Rádió 88-nak hangsúlyozta, a Tisza vízgyűjtőjén már két nyári hónap csapadékösszegét eléri a hiány, ezért is alacsony a vízállás a folyó egyes szakaszain. Hozzátette, a duzzasztónak köszönhetően Szegednél a kritikus határ alá nem csökkenhet a vízszint.

Nyitókép: MTI – Mészáros János

Galériafotók a szegedi Tiszáról: Frank Yvette