Ukrán gabonaszállítás

Már elhagyta Ukrajnát az első gabonaszállító hajó

Gazdaság Világ

Elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó hétfő reggel – jelentette be a török védelmi minisztérium. – A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus másodikán Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé – írta a hirado.hu.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. Az ország a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát. Ukrán adatok szerint az előző évi betakarításból több mint húszmillió tonna gabona vár még exportra.

A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razonit további hajók követik majd. A hírt Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter is megerősítette. Közleményében azt írta: legalább egymilliárd dollár bevételre számítanak a forgalom újraindulásának köszönhetően. Jelezte azt is, hogy Odessza térségében 16 másik hajó vár útra készen.

Oroszország és Ukrajna július végén Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország egy megállapodás keretében engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot, és elkerülhetővé váljon az éhínség.

A globális ellátásban Ukrajna részesedése gabonából 9, kukoricából 16, napraforgóból pedig 40 százalékot tesz ki. A háború előtt Ukrajna évente 400 millió embert látott el gabonával, 3 év kiesése esetén akár 1 milliárd ember élelmezését fenyegetheti.