Navracsics Tibor

Oldalfüggő, hogy siker vagy kudarc az Európai Bizottság döntése az uniós pénzekről

Európa Gazdaság Ország

Jelentős előrelépésként értékelte területfejlesztési miniszter, hogy az Európai Bizottság (EB) elfogadásra ajánlja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervet. Ujhelyi szerint Orbánéknak hivatalos papírja van arról, hogy bűnöztek, sarokba hajították a demokrácia, a jogállami működés, az európai értékek minden szabályát, és visszaéltek az európai uniós forrásokkal az elmúlt 12 évben. Gulyás: nettó 6 millió forintos fizetéssel járnak Brüsszelbe küzdeni a baloldali EP-képviselők az ellen, hogy a tanárok béremelést kapjanak.

Navracsics Tibor szerdán Budapesten a Kormányinfón azt mondta, az EB-nek a nap folyamán ismertetett döntése nem okozott nagy meglepetést a magyar kormánynak, ez az álláspont nagyjából megegyezik a bizottság által szeptemberben közölttel. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EB a magyar nemzeti tervet a legkiválóbbak közé sorolta.

A miniszter szerint az sem jelent újdonságot, hogy három operatív program esetében a bizottság fenntartja a zárolásra vonatkozó javaslatát. Értékelése szerint ez részben abból is adódik, hogy a kormány törvényhozási és az intézményépítési menetrendje olyan határidőket tartalmaz, amelyek még “előttünk vannak”.

A miniszter bízik abban, hogy Magyarország ugyanolyan pontosan és alaposan teljesíti a még hátralévő vállalásokat, ahogy az eddigieket is tette. Közölte, reméli, 2023-ban meg tudják győzni a bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani és lehetővé válik hogy százszázalékosan hozzáférjen Magyarország az uniós forrásokhoz minden operatív programban.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kifejtette: történelmi jelentőségű döntés született az Európai Unió és a magyarok szempontjából. “Orbánéknak hivatalos papírja van arról, hogy bűnöztek, sarokba hajították a demokrácia, a jogállami működés, az európai értékek minden szabályát, és visszaéltek az európai uniós forrásokkal az elmúlt 12 évben” – fogalmazott.

Úgy vélte, ezért született a szerdai döntés, és “Orbán Viktor tehertétellé vált nekünk, magyaroknak, hiszen a megállapodást ő akadályozza”. Közölte: a miniszterei, a kollégái mindent megpróbáltak, olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyeket az Európai Bizottság először elfogadott, de aztán látták, hogy “otthon már a parlamenti többség és Orbán Viktor kormánya ezeket felvizezte”.

Ujhelyi István szerint a Fidesznek el kell döntenie, hogy Orbán Viktorral folytatja vagy nélküle. Bármely más európai demokráciában egy ilyen döntés után a miniszterelnök távozik a pozíciójából, “Orbán Viktor a gátja” ugyanis annak, hogy a megállapodás és ezáltal az európai uniós források Magyarországra érkezése minél hamarabb megtörténhessen – mondta.

Kiemelte: “nekünk az az érdekünk, hogy megérkezzenek a források”. De fontos, hogy ezeket az európai uniós támogatásokat ne “Orbánék oligarchái”, hanem a magyar társadalom érdekében használja fel Magyarország – közölte.

Úgy látja, az, hogy megérkeznek-e a források, kizárólag Orbán Viktorék, a kormányzat felelőssége. Megjegyezte: örül annak, hogy olyan döntés született, amelyben “végérvényesen nem veszítjük el az európai forrásainkat”.

Az Európai Bizottságtól függ, hogy januártól több mint 20 százalékkal emelkedhet-e a pedagógusok bére – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, a Kormányinfón.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: ha a partnerségi megállapodást sikerül aláírni decemberben – amire szerinte a jelenlegi tervek szerint jó esély van – és az EFOP pluszból származó pénzekhez is hozzájuthat Magyarország januártól, akkor január elsejével a béremelésre sor kerül.

Jelezte: amit az állami költségvetésből egy ilyen nehéz évben garantálni tudnak, az a 10 százalékos emelés, de azt szeretnék, hogy a korábban bejelentetteknek megfelelően már januártól több mint 20 százalékkal tudják emelni a pedagógusok bérét. “A bizottságon múlik” – hangsúlyozta.

Kifejezetten károsnak nevezte ugyanakkor azt, amit szerinte magyar baloldal ebben az ügyben magának megenged. Úgy fogalmazott: könnyű Brüsszelbe járni nettó 6 millió forintos fizetéssel, és küzdeni az ellen, hogy a tanárok béremelést kapjanak.