Mi az, ami a 10 leggyakoribb halálok között szerepel, de egy védőoltás segíthet egy bizonyos típusának megelőzésében? – A tüdőgyulladás.

Helyi hírek

A tüdőgyulladás a WHO szerint a negyedik a leggyakoribb halálok a világon, Európában a fertőző betegségek közül tüdőgyulladásban veszítik el legtöbben életüket. A betegséggel leginkább érintettek az idősek. A történelem során olyan nagy magyarokat veszítettünk el a betegségben, mint Liszt Ferenc, Kossuth Lajos vagy éppen Csokonai Vitéz Mihály. Ma viszont a pneumococcus baktérium okozta fertőzések jelentős része védőoltással megelőzhető. Ez a tény különösen fontos a közelgő influenzaszezon idején, hiszen az influenza egyik leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás.

Kiket kell kiemelten védenünk?
A tüdőgyulladás elsősorban az idős korosztályra veszélyes, a megbetegedés kialakulásának esélye az immunrendszer gyengülése következtében a korral egyre csak nő. Az 50 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak a tüdőgyulladásra, de a dohányosok és a zárt közösségben, például idősotthonban élők is kiemelten veszélyeztetettek.

Ön észre venné, ha a nagymama tüdőgyulladást kapna? Nem olyan biztos.
Sokan nem tudják, de a 65 év felettiek körében sajnos nehezebben felismerhető a betegség. Náluk az immunrendszer elöregedése, meggyengült működése miatt nincsenek jellegzetes tüdőgyulladásos tünetek – láz, laboreltérések – így sokszor az elesettség, vagy a mentális állapot változása, az esetleges zavartság az összes figyelmeztető jel. Sokan emiatt csak későn veszik észre szerettüknél a betegséget, ezzel jelentősen csökkentve a gyógyulási esélyeket.

A hosszú kórházi kezelés sem garantálja a gyógyulást, sőt újabb megbetegedéseket hozhat magával és halálos is lehet
Tüdőgyulladás miatt a betegek 20-50 százaléka kórházba kerül, ahol átlagosan 10 napig tart a kezelés. Sokszor a korszerű antibiotikumok dacára is az érintettek 10-20 százaléka belehal a fertőzésbe. A pneumococcus baktérium a tüdőgyulladáson kívül más életveszélyes betegséget is okozhat: vezethet agyhártyagyulladáshoz, illetve a vérkeringésbe hatolva véráramfertőzéshez. A kórházi kezelés utáni egy hónapban a 65 év felettieknél négyszer nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akik nem kapták meg a fertőzést.

„A pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzésére a konjugált védőoltást javaslom háziorvosként minden 50 év feletti páciensemnek, vagy olyan betegeimnek, akiknek legalább egy krónikus betegsége van. Egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához, így mindenkinek javasolt, hogy keresse fel a háziorvosát és beszélje meg vele a tüdőgyulladás elleni védőoltás felvételét.„– javasolja Dr. Torzsa Péter családorvos.

Ne feledjük, hogy

  • a pneumococcus fertőzésre az influenzához hasonlóan az idősek és a krónikus betegek a legfogékonyabbak.
  • a pneumococcus okozta tüdőgyulladás időseknél és krónikus betegeknél súlyosabb formában jelentkezhet, gyakrabban igényel kórházi kezelést.
  • a pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, a hazai orvosi ajánlás szerint a prevenció első lépése, még nem oltott pácienseknél, konjugált védőoltással javasolt.
  • A COVID-19 pandémia járványügyi helyzetben kiadott rutin immunizációs gyakorlatra vonatkozó WHO ajánlás javasolja a fogékony populációk számára az influenza és pneumococcus védőoltások alkalmazását.

Kinek ajánlott a pneumococcus oltás?

  • javasolt 50 éves kor felett mindenkinek, mert immunrendszerük általános gyengülésével, lassul szervezetük reakciója az őket megtámadó kórokozókkal, így a pneumococcus baktériummal szemben is.
  • a 65 év feletti idős felnőtteknek, az influenza oltás mellett ajánlott az ugyanolyan fontosságú pneumococcus elleni védőoltás felvétele, mert immunrendszerük öregedése miatt fogékonyabbak a fertőzésekre és azok egyre súlyosabbak lehetnek.
  • életkortól függetlenül, krónikus alapbetegségben szenvedő betegeknek, tüdő-, (dohányosok!), szív-, vese-, máj- és cukorbetegnek, immunbetegeknek, akik fogékonyabbak immunrendszerük csökkent védekezőképessége miatt kialakuló súlyos fertőzésekkel szemben.
  • idősek otthonában élőknek, védelmüket szolgálja, ha beoltatják magukat pneumococcus elleni korszerű védőoltással, mivel ezekben a közösségekben a szoros kontaktus miatt, a kórokozó cseppfertőzéssel könnyen terjed.