Karikó Katalin székfoglalója a francia Természettudományi Akadémián

A francia Természettudományi Akadémia tiszteleti tagja lett Karikó Katalin

Egyetem Helyi hírek Ország

Élőben közvetítette a Szegedi Tudományegyetem közösségi média-felületein Karikó Katalin székfoglaló előadását, amelyet a francia Természettudományi Akadémia 2022. június 14-i ünnepi ülésén tartott. Az SZTE kutatóprofesszora az 1666-ban alapított tudományos társaság tiszteleti tagja lett.

A ceremónián megjelent Magyarország Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete; Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára; valamint Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár, továbbá a Szegedi Tudományegyetem több vezetője.

Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár az akadémián
Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár az akadémián

Az „Institut de France” tudós társasága öt akadémiát – vagy más elnevezéssel: osztályt (classes) – tömörít. Ide tartozik az 1635-ben kezdeményezett Francia Akadémia (Académie Française), az 1663-ban alapított Bölcsészettudományi Akadémia (Académie des Inscriptions et Belles-Lettres), az 1666-ban létrehozott Természettudományok Akadémiája (Académie des Sciences), az 1795-ben indult Társadalomtudományi Akadémia (Académie des Sciences Morales et Politiques), továbbá az 1816-ban született Képzőművészeti Akadémia (Académie des Beaux-Arts).

A francia természettudományok akadémiája szervezetének 190 rendes tagja, 135 külföldi társult tagja és 160 levelező tagja lehet – tudtuk meg. Ez az akadémia két részlegre és nyolc szekcióra tagolódik. A humánbiológia és orvostudományi szekcióba került Karikó Katalin. Rajta kívül nincs magyar tagja e testületnek.

Karikó Katalin székfoglaló előadása
Karikó Katalin székfoglaló előadása

Dobpergés kíséretében és díszegyenruhás „katonák” sorfala előtt vonultak be a kupolaterembe a francia akadémia zöld színű, díszes hímzésű öltözetét viselő akadémikusok, majd a székfoglaló előadásukra készülő „akadémikus-jelölt” tudósok.

A 16 új akadémikus közül a legnagyobb taps Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora előadását kísérte. Az mRNS-molekulával foglalkozó, a Szegedi Tudományegyetemről indult biokémikus dióhéjba zárva mutatta be, miként ismerték meg a kutatók a hírvivő RNS-t és az orvoslás számára benne rejlő csodálatos lehetőségeket. Az SZTE alumnája, szokásához híven, kitért kutatótársai eredményeire.

Karikó Katalint autogramgyűjtők várták. Fotók: Sahin-Tóth István
Karikó Katalint autogramgyűjtők várták. Fotók: Sahin-Tóth István

A globális tudományhoz hozzájáruló új akadémikusok közül Karikó Katalin és az argentínai Alberto Kornblihtt közös témája az RNS, így aztán a párizsi személyes találkozó jó alkalmat teremtett az új közlemények tartalmának a megvitatására.

A tudomány iránt érdeklődő franciák valószínűleg számon tartják Karikó Katalin párizsi programjainak időpontját, hiszen székfoglaló előadása után az Académie des Sciences székházából távozó professzort autogramgyűjtők várták.