Nagyon okos szekrény Szegedről

Kanadától Sri Lankáig szállítja okos szekrényeit szegedi Procontrol

Európa Gazdaság Helyi hírek Ország Világ

Hamarosan élet költözhet a Szeged kapujában álló szellemházba, a Bajai úton uniós támogatással alakít ki új üzemet a negyvenéves családi vállalkozás, a szegedi Procontrol. Elektronikai fejlesztéssel foglalkoznak, egyik sikertermékük az okos-szekrény család, ott vannak vele a kanadai és a stockholmi rendőségen, a svéd parlamentben, Sri Lanka pénzjegynyomdájában és a svájci kaszinóban is.

Mi lesz a Bajai úti kéktetős házból? Ezzel a címmel invitálta sajtótájékoztatóra az újságírókat a Procontrol Elektronika Kft. a szegedi Cserepes sori központjába. A 40 éves családi cég saját ötleteit fejleszti, majd viszi el a gyártásig, és teszi ezt egyre eredményesebben. Tavalyi árbevételük már közelítette a 800 millió forintot, a dolgozói létszám pedig az 50-et. Fő tevékenységük a műszaki kutatás-fejlesztés, a mikroelektronikai-, ipari és épületfelügyeleti rendszerek gyártása.

A Bajai úti kéktetős épület

A Procontrol nemrégiben 209 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programból. A pénzt többek között technológiai fejlesztésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, illetve megújuló energiaforrásra fordíthatják. És itt jön képbe a Bajai úti kéktetős ház, a 6. szám alatt található új telephelyet barnamezős beruházásban alakítják át.

Kovács Attila ügyvezetőtől megtudtuk, már régen kinőtték a Cserepes sori központot és sokáig kerestek maguknak új telephelyet, mire megtalálták a bő fél hektáros területen a háromszintes, évtizedek óta üresen álló és folyamatosan romló állapotú szerkezetkész házat a Bajai út és a Fonógyári út kereszteződésénél. Az épület 1500 négyzetméteres, három hasznos szinttel, eredetileg fröccsöntő üzem költözött volna bele, de ahhoz még nagyon sok hiányzott. Itt elég hely lesz arra, hogy bővüljön a kutatás-fejlesztés és a gyártás is.

Jól halad az építkezés

Nehezíti a beruházást, hogy a támogatás megítélése és a felhasználása között több mint 30 százalékkal emelkedett az építőanyagok ára, a tégla meg hiánycikk lett közben. Az már biztos, hogy a 700 millió forint körüli összegbe kerülő fejlesztésben jóval több lesz az önerő, mint azt induláskor számolták.

Ebben az összegben nem csak az épület átalakításának a költségei vannak benne, hanem az eszközbeszerzéseké is. Egy szupermodern új lézervágógép már zavartalanul termel a Bajai úton, miközben még javában építkeznek. Ez nemcsak síkfelületbe, hanem zártszelvénybe, vagy akár csőbe is képes bármilyen formát belevágni. – Ha marad az elmúlt évek növekedési üteme, 40-50 új alkalmazottat is felvehetünk a következő 3 évben – hangsúlyozta Kovács Attila, hozzátéve, a jövő októberben befejeződő fejlesztések eredményeként a jelenlegi gyártási kapacitás 50-60 százalékkal bővülhet.

Az új lézervágó már dolgozik

Ezzel párhuzamosan fut egy másik pályázatuk is, az okos-szekrény termékcsalád kutatás-fejlesztésére kaptak 299 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Széchenyi Terv Plusz programból. – A cég legfontosabb profilja évek óta a nyomtatott áramkörök gyártása. Az elkészült paneleket nem adjuk el, hanem beépítjük saját termékeikbe, többek között a különleges okos-szerkényeinkbe – mondta portálunknak Patkós Aladár. A gyártási igazgató hozzátette, ebből egy új generációs okos szekrény termékcsaládot fejlesztenek ki, amellyel “mind a hazai, mind a külföldi piaci igényeket magas színvonalon fogják kiszolgálni”.

Ez már ma is meglehetősen magas színvonalú, olyan, mint egy nagyon intelligens portás, csak okosabb és sokkal többet tud. Mondjuk, a kapu sorompója nem nyílik fel a feledékeny alkalmazott előtt, ha nem tette vissza kulcsot, vagy akármi mást – értékes szerszámot, mérőeszközt, közös használatú céges kocsi forgalmi engedélyét – az okos szekrénybe.

Fegyverszobának is tökéletes

A kanadai rendőség is nagyon szereti a szegediek szerkezetét, ami nem csak kulcsot őriz, hanem a rádiójukat is tölti a rekeszben – ahogy a stockholmi rendőrség is nagyra értékeli a Procontrol fegyvertárolóját. A rendszer képes mérni a töltények súlyát, így azokat nem kell minden leadáskor átszámolni, ahogy történt az bő negyven évvel ezelőtt a kalocsai laktanyában, ahol rövid idő alatt fényesre koptak a lőszerek.

Ott vannak a svéd parlamentben is, továbbá Sri Lanka pénzjegynyomdájának olyan szerkezetet adtak el, amit ott egy páncélszekrénybe építettek be. A rendszer a jogosultságot előre kiosztja, az lehet PIN-kódos, ujjlenyomattal működő, de akár mobiltelefonos is. Megtudtuk, a svájci Casino Davos olyat rendelt, aminél két ember kell az azonosításhoz, de ez nem ritka a fegyveres testületeknél sem.

Nagy náluk tételben gyártanak

Természetesen vannak kisebb kaliberű, hétköznapibb megoldásaik is, a szállásadó távolról látja, hogy megérkezett a vendég és kivette a kulcsot, megtörtént az ajtónyitás. Ha pedig probléma van, az okos-szekrényről egyenesen hívható a tulaj mobiltelefonja.

Kicsit magasabb szint, amikor a találmány az egészségügyben gyógyszerszerkényként arra figyel, hogy mindenki a neki járó pirulákat vihesse csak el. Szívesen veszik a megoldást az autókölcsönzők is az indítókulcs és a forgalmi engedély őrzésére, kiadására.

Tilos náluk az a kifejezés, hogy „így szoktuk”, akkor ugyanis megállna az élet. Jó példa erre a chiphiány, ami a Procontrolt is erősen sújtja. Ha beszerezhetetlen az adott miniatűr alkatrész, akkor áttervezik a szerkezetet olyanra, amibe beépíthetik az éppen elérhetőt. Előfordult, hogy erre az újratervezésre egy adott szerkezetnél többször is szükség volt.

A legkorszerűbb technikával dolgoznak

A Procontrol a termék fejlesztése során élvonalbeli digitális technológiákat alkalmaz, illetve azoknak az anyagjellemzőknek, bevonat technológiáknak a kutatása is megtörténik, amelyek az okos hardver felépítmények számára ideális, ellenálló, minőségileg új tulajdonságokat eredményezhetnek, akár antibakteriális, egészségügyi, tisztatéri vagy tűzállósági követelmény esetén is

– így a sajtóközlemény hivatalos, nem feltétlenül újságíróbarát leírása.

Az okos szekrények programjának feladatait 13 kutató-fejlesztő, 5 technikus, és az egy fős segédszemélyzet viszi majd, a támogatás közel fele e munkavállalók bérköltségét és személyi jellegű ráfordításait fedezi. A pénzből technológia fejlesztést eredményező, új eszközök beszerzésére is futja: 3D nyomtató, vezérlő rendszer érintőképernyős kezelővel, festékszóró berendezések, vegyszeradagoló rendszer, kemencék, gyártó robot rendszer, anyagmozgató berendezés, szennyvízkezelő berendezés is szerepel a listán. A program várható befejezése 2025 márciusa.

A Procontroll világtérképe

Különvélemény: Ha van pályázati támogatás, ami jó helyre megy és nagy eséllyel hasznosul, ez a Proconrol “szekrénypénze”. Tényleg viszi a kreatív magyar és szegedi szakemberek jó hírét a világba, és erre mostanában elég nagy szükségünk is van. És ha a kanadaiak, a svájciak, a svédek és a magyar megrendelők látnák, milyen szűk helyen, beszorulva képesek a világszínvonalra, időnként annak diktálására is a Cserepes soron, még magasabbra emelnék a kalapjukat.

K. A.