Karikó Katalin Szegeden

Karikó Katalin tajvani kitüntetése újabb lépés lehet a Nobel-díjhoz

Egyetem Európa Helyi hírek Ország Világ

Az „új mRNS-technikák a sejteket gyárakká változtatják”. Ezt a technológiai forradalmat ismeri el a 2022-es Tang Prize, amely Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a BioNTech senior alelnöke, és két kutatótársa legújabb közös elismerése. – Az előző Tang-díjasok közül négyen utóbb elnyerték a Nobel-díjat – hangsúlyozza az SZTE portálja.

Remélem, a Tang-díj majdani századik évfordulóján a kitüntetéssel elismert személyek ugyanolyan büszkék lesznek a Tang Prize elnyerésére, mint most mi – fogalmazott Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, két tudós társával együtt, azért nyerte el a rangos tajvani díjat, mert kulcsfontosságú felfedezéseik elvezettek az mRNS-alapú Covid-19 vakcinák sikeres kifejlesztéséhez.

Egyetlen más, közelmúltbeli tudományos felfedezésnek sem volt nagyobb és pozitívabb hatása az emberekre, mint a Covid-19 elleni mRNS vakcináknak – összegezte a Tang-díjra jelölők közül az egyik, hogy miért éppen a Karikó – Weissman – Cullis hármast javasolta elismerésre.

Emlékezetes: a Karikó – Weissman – Cullis kutatói hármas együtt nyerte el korábban a kanadai Canada Gairdner Díjat, átvette a thaiföldi Mahidol Herceg Díjat és a vietnámi VinFuture Grand Prize kitüntetést.

Nem jött könnyen, a kitüntetett „zseniális és kitartó tudósok fáradságos és néha alulértékelt erőfeszítéseinek az eredménye” az mRNS-alapú oltóanyag

– kezdődik annak bemutatása a Tang Prize honlapján, hogy kulcsfontosságú megközelítéseikkel és felfedezéseikkel a 2022-es díjazottak miként járultak hozzá az mRNS-alapú Covid-19 vakcina sikeres kifejlesztéséhez.

A három kutató jelentős mértékben hozzájárult, hogy az RNS-nek az emberi szervezetbe juttatásához szükséges két fő nehézség megoldódjon. Az egyik probléma az volt, hogy az RNS veleszületett immunválaszt vált ki. A másik problémát az okozta, hogy a hírvivő RNS könnyen lebomlik, ezért nehéz eljuttatni a célsejtekbe.

Karikó Katalin és tudóstársai
Karikó Katalin és tudóstársai. Fotó: Tang-díj Alapítvány

A 2022-es Tang-díjas Karikó Katalin életrajzának első mondatában az szerepel, hogy „Magyarországon tanult”. Egyetemi végzettségét és PhD-oklevelét a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. A Tang-díj Alapítvány honlapján kiemelik: Karikó „szisztematikus szigorral számos, az RNS-nek a vakcinológiában és a terápiában való felhasználásával kapcsolatos problémát oldott meg”.

A tajvani vállalkozó, Dr. Samuel Yin által létrehozott Tang-díj Alapítvány kétévente kiosztott kitüntetés-csomagja világszerte kiemelt figyelmet kap. Ennek az is oka, hogy korábbi Tang-díjasként nyert Nobel-díjat James P. Allison és Tasuko Honjo, majd Emmanuelle Charpentier és Jennifer Doudna.

Minden kategóriában 1,7 millió amerikai dollárnak (több mint 647 millió forintnak) megfelelő összegű pénzdíjat osztanak ki. Ebből 0,35 millió dollár (több mint 133 millió forint) kutatási ösztöndíj. Ennek a reá jutó részét, körülbelül 110.000 dollárt (mintegy 42 millió forintot) Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen kezdődött kutatásaira költi. – Legújabb kitüntetésével is alma materét támogatja az SZTE kutatóprofesszora – írja az egyetem portálja.

A nyitóképen Karikó Katalin Szegeden. Fotó: Frank Yvette