Falfestmény

Falfestményt készítettek a külföldi önkéntesek Szegeden

Helyi hírek Kultúra

Gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az elmúlt években a kistérségi fenntartásban lévő Fogyatékosok Nappali Intézménye és a Talentum Alapítvány között. A közös munka minap egy fontos és szép állomásához érkezett.

Szegedről, mellette az országból és külföldről is fogadnak önkéntes munkára jelentkezőket a Talentum Alapítványnál. Az utóbbiak közül az Európai Unió egyik programjának köszönhetően érkeznek Magyarországra, ezen belül Szegedre, ahol az alapítvány segít nekik az önkéntes feladatok megtalálásában, még megérkezésük előtt.

Az Európai Szolidaritási Testületi Programban az unió tagállamaiból és azon kívülről is érkeznek az önkéntesek a fogadó országokba. Közülük kerültek négyen tízhónapos munkára a Fogyatékosok Nappali Intézményébe Szegedre Azerbajdzsánból, Orosz-, Olasz- és Lettországból.

Hetente egy délelőttöt töltöttek az itt gondozottakkal, zenés, kézműves és szabadidős foglalkozásokat tartottak nekik. Különlegesen jó kapcsolat alakult ki az önkéntesek és a gondozottak között

– írta a város önkormányzatának portálja, a szeged.hu oldal.

A külföldről érkezett önkéntesek felváltva járnak naponta más és más helyre, így óvodákba, általános iskolákban, a vakok intézetébe és idősek otthonába. A Fogyatékosok intézetébe éppen azért is kerültek, mert izgalmas, kihívást jelentő munkára jelentkeztek.

Mára elkészült egy izlandi és egy spanyol önkéntes által alkotott nagyméretű falfestmény is a Kálvária téren található épületben. A fogadó alapítvány és az intézmény kifejezett kérése volt, hogy festésben jártas embereket várnak. Lauraul és Karenyr – szép gesztust gyakorolva – a kép elkészítésébe bevonta az ellátást kapó fogyatékosokat is.

Nyáron a jelezett EU-s programban újabb külföldi önkéntesek érkeznek Szegedre, akik kivétel nélkül a helyi nyári táborokban fogják angolra tanítani a gyerekeket.

Nyitókép: Szabó Luca