Videó az autópálya rendőrök elfogásásról

Vesztegetési pénzt fogadtak el az autópálya rendőrök, 12 évet is kaphatnak

Helyi hírek Rendőrség

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más korrupciós bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást, amely ügyben két autópálya rendőrt és az őket megvesztegető román állampolgárt hallgatott ki gyanúsítottként.

A nyomozó ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben 2022. június 14-én, több helyszínen hajtott végre összehangolt bűnügyi akciót. Az ügyészség a Terrorelhárítási Központ segítségével végrehajtott elfogást követően a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével kutatásokat és szemlét tartott, majd az elkövetők előállítását követően gyanúsítottként hallgatta ki a három férfit.

A megalapozott gyanú lényege szerint a kiskunfélegyházi autópálya alosztály állományába tartozó két rendőr, szolgálata alatt rendszeresen fogadott el külföldi gépjárművek sofőrjeitől kisebb összegű készpénzt, illetve kisebb ajándékokat, köztük szerszámokat és konzervet

– írta közleményében az ügyészség.

A vesztegetési pénzt részben azért kérték, illetve fogadták el, hogy eltekintsenek a gépjárművezetők által elkövetett közlekedési szabálysértések miatti bírságok kiszabásától, de olyan eset is előfordult, hogy úgy kaptak pénzt, hogy a sofőrök nem követtek el semmilyen szabályszegést.

A kutatásokon az ügyészség 815 eurót és több mint 1.600.000 forint készpénzt foglalt le az egyik elkövetőtől, míg a tettenérés helyszínén előkerült az a gumikesztyűbe rejtett 15 euró is, amellyel a román sofőr korrumpálta a rendőröket.

Az ügyészség eddig három személyt hallgatott ki gyanúsítottként. Szabadlábon védekezhetett az a rendőr, aki tényfeltáró, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett továbbá az a román tehergépkocsi vezető is, aki megvesztegette a rendőröket.

A másik rendőr esetében az ügyészség indítványára a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa egy hónapra elrendelte a letartóztatást, de mivel időközben ezen gyanúsított is elismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, az ügyészség tegnap megszüntette a vele szemben fennálló kényszerintézkedést.

A minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban jelen esetben a büntetési tétel felső határa – a halmazati szabályokra tekintettel – 12 év.