Szökőkút a Széchenyi téren

Kánikulában is fürdik Szeged, emberemlékezet óta nem volt vízkorlátozás

Gazdaság Helyi hírek

A solymári vízhiánytól volt hangos az országos sajtó az elmúlt napokban, Szegeden nincs ilyen gond és már nagyon régen nem is volt. A nagy városi mérőórán azért érezni a kánikulát.

– A Szegedi Vízmű naponta átlagosan 35 ezer köbméter ivóvizet termel, kánikulai időszakban jellemzően 4-5 ezer köbméterrel ugrik meg a fogyasztás – tudtuk meg Balaton Krisztinától. A társaság kommunikáció vezetőjétől megtudtuk a legutóbbi meleg napok fogyasztási adait is.

E szerint csúcsra június utolsó napján járt Szeged és Algyő, 40,9 ezer köbméter vizet használt el a két település. Július első napjaiban ez az érték 39 814, 37 365 és 40 379 köbméter volt. Ezt annak tükrében érdemes nézni, hogy 2022 júniusában átlagosan 37,6 ezer köbméter volt a vízfogyasztás. Ebben a nem éppen alacsony értékben már erősen érződnek a hónap végi utolsó meleg napok.

Nyitva van a párakapu a Klauzál téren
Nyitva van a párakapu a Klauzál téren. Fotók: Frank Yvette

– A kánikulai vízfogyasztás alacsonyabb, mint a társaság napi víztermelési kapacitása, így hiányra, korlátozásra idén sem kell számítani Szegeden és Algyőn – hangsúlyozta Balaton Krisztina. Kérdésre válaszolva megtudtuk, locsolási – vagy ennél szigorúbb – korlátozás az elmúlt 25 évben biztosan nem volt, de előtte sincs tudomása a vízműnek ilyen intézkedésről. A magyarázat roppant egyszerű, a víztermelő kapacitás a ‘70-es évek elejétől kezdve nagyobb, mint a fogyasztás.

Így azután az sem jelentett gondot, hogy a hőség miatt a Szegedi Vízmű 2022. június 27-én kihelyezte a párakapukat a városban, a Mars térre, illetve a Klauzál térre, a belvárosba idén egy új párakaput építettek fel.

Tűzcsapokra szerelt ivócsapokból is lehet szomjat oltani a belvárosban: a Széchenyi tér-Kárász utca sarkán a Raiffeisen Banknál és Aradi vértanúk tere – Zrínyi utca sarkán, az OTP előtt. Az ivókutak és a párakapuk várhatóan a nyár végéig a helyükön maradnak. Ezeken túl a Szegedi Vízmű közzétette honlapján a szegedi vízkifolyók teljes listáját.

– ka –

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!