Rovarfogó Nap Füvészkert

Rovarfogó növények napja volt a szegedi füvészkertben

Egyetem Helyi hírek

Vasárnap rendezték a rovarfogó növények napját a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, az érdeklődőknek több ismert és néhány ritkább szárazföldi húsevő fajt és fajtát is bemutatták.

A szomorú, esőre hajló őszi idő sem szegte kedvét, azoknak, akik már korábban betervezték a füvészkerti kirándulást, a rovarfogó növények mellett a kisebb nagyobb sétákat is tehettek Újszegeden a jó levegőn.

A növények a Földön mindenhol vannak, még a legkedvezőtlenebb élőhelyeket is benépesítik rendkívüli alkalmazkodóképességüknek köszönhetően. Jó példái ennek a növényvilág ragadozói, a rovarfogó növények.

A szegedi egyetemi füvészkert rovarfogó gyűjteményében a legismertebb húsevő növények – a kürtvirágok, kancsókák, vénusz légycsapója, rencék és a harmatfüvek – képviselői testközelből is megfigyelhetők voltak. Vasárnap a látogatóknak néhány igazi ritkaságot is bemutattak: látható volt az ausztrál kancsóka (Cephalotus follicularis), a kobraliliom (Darlingtonia californica) és a guyanai napkorsó (Heliamphora nutans) is.

Az érdeklődők mikroszkópon keresztül figyelhették meg a csapdák felépítését, megtudhatták hol élnek és pontosan milyen életmódot is folytatnak az egyes fajok. A kicsiket ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal is várták a szervezők.

Fotók: Frank Yvette