Deszki Faluház

Uniós támogatással épül föl a Deszki Tánc Háza

Gazdaság Helyi hírek Kultúra

Uniós támogatással építik fel a Csongrád-Csanád megyei Deszk több száz táncosának próbalehetőséget biztosító Deszki Tánc Házát – közölte Király László (független) polgármester hétfőn.

Az 505 millió forintos költségvetésű projektet bemutató sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a községben 26 civil szervezet és művészeti egyesület működik, köztük a legnagyobb létszámú, a csaknem 350 táncossal büszkélkedő Tiszavirág Néptáncegyesület, mely megalakulása óta folyamatosan kapja a legrangosabb hazai szakmai elismeréseket.

Jelenleg a Faluház épülete biztosít helyet az összes táncosnak. Az óvodás kortól egészen a senior korosztályig működő csoportok próbáinak megszervezése, valamint a felbecsülhetetlen értékű népviseletek és eszközök tárolása egyre inkább megoldhatatlan problémát jelent. A néptáncoktatás mellett az akrobatikus rock and roll, a balett, és a diszkótánccsoportok működése és fejlődése, és újabbak indítása is folyamatosan akadályba ütközik a megfelelő méretű és számú próbaterem hiánya miatt – tudatta a polgármester.

A település központjában, a Faluház szomszédságában ezért építik meg a 623 négyzetméteres alapterületű Deszki Tánc Házát, ahol a földszinten, illetve a tetőtérben kettő, több mint 100 négyzetméteres próbaterem, valamint öltözők, raktárak, irodák és szociális helyiségek kapnak majd helyet. A nulla energiaigényű épület villamosenergia-szükségletét a tetőre telepített napelemek fedezik majd – közölte Király László. Hozzátette: a tervek szerint jövő év végére elkészülő Deszki Tánc Háza és a szomszédos Faluház által határolt új udvaron kisebb parkot alakítanak ki.

A projekt részeként felújítják még a Deszki Sportcentrum leromlott állagú aszfaltos futópályáját, amely gumiborítást kap, valamint négy fedett kerékpártárolót is építenek a településen átvezető belterületi bicikliút frekventált helyszínein, csomópontjain.

Nyitóképen a faluház, ennek a szomszédságában épülhet a Deszki Tánc Háza.