Karikó Katalin

Karikó Katalin az „amerikai Nobel-díjat” már átvette

Egyetem Helyi hírek

A Lasker-díjat, az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetést Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman már egy évvel korábban elnyerte, ám csak 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban. – Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem két világhírű kutatója – írja az SZTE portálja.

– A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapja a 2021-es Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetés ismét reflektorfénybe állítja a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalin kivételes teljesítményét, az alapkutatás jelentőségét, a tudósok együttműködéseinek mindannyiunk életére gyakorolt pozitív hatását – írta az elismerés 2021. szeptember 24-i bejelentésekor az SZTE hírportálja.

Az idei díjátadó ünnepségen a 2021. és a 2022. évi kitüntetettek elismeréseit együtt adták át. 2021-ben három kategóriában hat kitüntetett tudós, 2022-ben három kategóriában öt díjazott Niké-szobrocskája sorakozott a Pierre Hotel dísztermében tartott ünnepségen.

A Lasker-díj 76 évvel ezelőtti alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is. Köztük például Szent-Györgyi Albert, aki a Szegedi Tudományegyetem professzoraként végezte áttörést jelentő kísérleteit, majd amerikai munkahelyén témát váltva is sikert aratott: 1954-ben nyerte el a Lasker-díjat.

A 2021. évi Lasker-díjas Karikó Katalin a szegedi József Attila Tudományegyetemen 1978-ban szerezte biológus diplomáját és 1982-ben a doktori címét.

Tudománytörténeti kuriózum, hogy létezik egy olyan kitüntetés, amelyet Karikó Katalin előbb kapott meg, mint Szent-Györgyi Albert. A természettudományos oktatást szolgáló Jermy Gusztáv (1833-1908), a kisújszállási gimnázium természetrajz tanáraként 1856-ban szertárt, az amerikai San Antonióba vándorolva múzeumot alapított. Róla nevezték el a kisújszállási Móricz Zsigmond gimnázium biológusai által alapított elismerést. Az első kitüntetést az érettségi előtt álló Karikó Katalin nyerte el 1973 februárjában a versenyeken mutatott teljesítménye és az aktív szakköri munkája miatt. Az iskola akkori biológia szakkörével levelező Szent-Györgyi Albertet 1974-ben tüntette ki a kisújszállási gimnázium.

Hétfőn kiderül, megkapja-e az igazi Nobel-díjat is Karikó Katalin.

Nyitókép: szte.hu