Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek

Ajánlott étterem lett a Michelin Guide-nál a szegedi Alkimista Kulináris Műhely és az Alabárdos is

Gasztro Gazdaság Helyi hírek Ország

Örömmel jelentjük be, hogy A Michelin Guide – mint a galaxis legtekintélyesebb gasztronómiai kalauza – a 2022-es magyar nemzeti válogatásban ajánlott étteremként jelöli az Alkimistát! – írta posztjában tegnap este Katkó Krisztina, aki gratulál az ugyancsak szegedi Alabárdosnak is.

– Hatalmas öröm nekünk, s reméljük Szegednek is: ebben a városban étterem még soha ezelőtt nem teljesített ilyen magas nemzetközi színvonalon. Gratulálunk az Alabárdos csapatának is! Hét végén köszönetcunami és érzelgős séfposzt is jön, mindenkinek köszönünk mindent! – írják a rövid posztban, amely alatt már 130 gratuláció sorakozott kommentben péntek reggelre.

Részlet a nyitó fotó jobb széléről, középen Katkó Krisztina.

Az MTI is részletesen hírt adott arról, hogy először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.

Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját – jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).

A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Balatonfüred) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.

A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó  Tamás  (Clarisse étterem, Tura) vehette át.

A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).

Jakab Zsófia, az MTÜ vezérigazgató-helyettese az eredményhirdetés előtt emlékeztetett arra, hogy a Michelin Guide anonim inspektorai egy éven át kutatták, melyek a legjobb magyar vendéglátóhelyek. A mostani esemény újabb mérföldkő a magyar gasztronómia történetében, hiszen a jó vendéglátás a legalapvetőbb összetevője a vendégélménynek, nélküle nem létezhet minőségi turizmus – hangsúlyozta.

Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az első magyarországi Michelin Guide megmutatja: a gasztronómiai minőség az ország számos pontján jelen van.

Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója felidézte, hogy az étteremkalauz 1992 óta van jelen Budapesten, ahol 2010-ben ítéltek oda először Michelin-csillagot. Magyarország rendkívül dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, ezért döntött úgy a Michelin Guide, hogy immár az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik – közölte.

Nyitókép: Balogh Zoltán – MTI