Lilába borult a rektori épület, a Dóm és az Art Hotel is a koraszülöttek világnapján

Egyetem Helyi hírek

A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én kora este lila színbe borult a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri rektori épülete – de más is a belvárosban.

A koraszülöttek életéért vívott küzdelemre, a koraszülés nehézségeire hívják fel a figyelmet a koraszülöttek világnapján, amelyet az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért, valamint az európai szülői partnerszervezetek kezdeményezésére 2011 óta ünneplünk november 17-én.

Dr. Kiss Judit neonatológus szakorvos, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumának vezetője hangsúlyozta e nap jelentőségét. – Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a koraszülött ellátásra, a koraszülöttekről való szakszerű gondoskodás fontosságára. Osztályunk Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megye legsúlyosabb beteg koraszülött és érett újszülött babáinak életmentését, és gyakorta a hazamenetelükig szükséges ellátását végzi. Évente közel 250-300 baba kerül az osztályra – fogalmazott. Mint elárulta, a szegedi klinikán tavaly 1000 gramm alatti súllyal 31, 1000-1500 gramm súly alatt 30 és 1500-2500 gramm súly között 70 koraszülött jött világra.

– Az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődött Szegeden a koraszülött ellátás – fogalmazott a 10 éve működő Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója, dr. Rádi Katalin, hozzátéve, a klinikákkal való sikeres együttműködés rendkívül fontos, az egészségügy és a civilség ily módon együtt dolgozhat a koraszülött ellátás színvonaláért.

Az SZTE rektori épülete mellett lila színbe öltözött a Dóm és a kettő között található Art Hotel épülete is.

Nyitókép: SZTE, Bobkó Anna, a minigaléria fotói: Szegediek, Szegedről, Szegedért Facebook-csoport.