SZTE jogi kar

Konferenciát rendeztek, kiállítást nyitottak meg a szegedi jogi karon

Egyetem Helyi hírek Kultúra Ország

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar a kolozsvári alapításának 150. évfordulója alkalmából ünnepi, kartörténeti konferenciát tartottak 2022. november 18-án Szegeden, a Tisza Lajos krt. 54. szám alatti főépületének aulájában.

A konferencián a kolozsvári–szegedi jogászképzés történetéről hallhattak előadásokat az érdeklődők. Az eseményt Prof. Dr. Görög Márta, a kar dékánja nyitotta meg, ezt követően több, neves professzor is előadott. A rendezvényt kiállításmegnyitó zárta a kupola alatti kisteremben. Ezen a dékán azt hangsúlyozta, hogy a bemutató közel sem teljes még, nem is fér be a múlt ebbe a helyiségbe, ugyanakkor az egész épület maga egy kartörténeti kiállítás, amely már a bejáratnál megkezdődik a míves kovácsoltvas kapuval.

A frappáns megnyitó beszéd után helyettesével, prof. Dr. Antal Tamással egy rövid tárlatvezetést is tartottak a megjelenteknek, amiből kiderült, milyen kincseket őriznek igazából a vitrinek. Kordokumentumok az ország első, szegedi kötődésű ügyvédnőjéről, akinek nem volt könnyű az utat törni, a férfi kollégák elég sokáig ellenálltak annak, hogy szoknyás ügyvéd is dolgozhasson. Láthatók korabeli utazási igazolványok éppen úgy, mint nagyobb vakos könyvek, nyilvántartások, amelyek nem véletlenül ott vannak nyitva, ahol. Így azután érdemes azokba is beleolvasni.

A kupolába is sokan felmerészkedtek a csigalépcsőn, ám annak nagyméretű üveg padlója több hölgyből is előhozta a tériszonyt. Nem úgy a konferencián is előadó Prof. Dr. Balogh Elemérben, aki kisebb magánszámmal próbálta bátorítani a hölgyeket az üvegen járásra – mérsékelt sikerrel

Kovács András

A konferencia képeinek forrása: SZTE, a kiállításmegnyitó fotói a szerző felvételei.