Béketurné

Nem Adom Fel Béketurné indult Szegedről

Helyi hírek Ország

Kiss Zoltán középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalember által hajtogatott origami darumadarat juttatnak el tíz magyarországi város közösségeihez a kitartás, béke és szeretet jegyében a Nem Adom Fel Béketurnén, amely csütörtökön indult el Szegedről.

A Nem Adom Fel Alapítvány közleménye szerint egy japán kislány, Szaszaki Szadako története hatotta meg a budapesti születésű, jelenleg a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron élő Kiss Zoltánt, hogy középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalemberként a jelenlegi nehéz, háborús időszakban a kitartásról, szeretetről, békéről példát mutasson embertársainak ezer darumadár hajtogatásával.

A japán hagyomány szerint, aki ezer darumadarat (curut) hajtogat, annak egy kívánsága teljesül. A hirosimai atomtámadást kétévesen, csodával határos módon túlélő Szaszaki Szadakónál 12 éves korában leukémiát állapítottak meg. A kislány ekkor elhatározta, hogy országának hagyományai szerint, gyógyulását kérve, ezer papír darumadarat hajtogat. Haláláig 644 origami daru készült el, a hiányzó, 356 darabot temetésére barátai hajtogatták meg.

Kiss Zoltánt az origami rejtelmeivel 16 esztendős korában Pásztor Zoltán ismertette meg. A japán papírtechnikát gyorsan megkedvelte, Szaszaki Szadako története pedig nagyon meghatotta. Ezért gondolta, hogy a japán mitológiában megjelenő, ezer esztendeig élő darumadár – amely a távol-keleti országban a becsület, a hűség és a béke jelképe – ezer példányát meghajtogatja.

A Nem Adom Fel Alapítvány, amelynek Kiss Zoltán is munkatársa, felkarolta a kezdeményezést, és elhatározta, hogy az ezer darumadarat a Nem Adom Fel Béketurnén eljuttatja tíz magyarországi városba. Száz-száz origami madarat visznek a béke, a kitartás és a szeretet jegyében különböző közösségeknek: iskoláknak, plébániai csoportoknak, börtönökben élőknek. Az első száz darvat a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium képviselői vehették át az ötletgazdától.

A békezarándoklat – többek között – olyan városokat érint, mint Debrecen, Miskolc, Sátoraljaújhely, Budapest, Győr, Pécs. A turné résztvevői december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján érkeznek vissza Szegedre, a Dóm térre.

(MTI)