embercsempész

Szegedi embercsempészcsaládot fogtak el a rendőrök

Európa Helyi hírek Ország Rendőrség Világ

Apa, két fia és egyikük élettársa is benne volt abban az illegális üzletben, aminek a végére a napokban tettek pontot a Készenléti Rendőrség szegedi nyomozói.

Egy Pest megyei és egy Bács-Kiskun megyei határrendészeti hír is kötődik ahhoz a szegedi családhoz, amelyiknek tagjait 2022. november 23-án fogta el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály szegedi osztálya. Ugyanis a 30 éves szegedi K. Zsolt irányította a fenti két esetben elfogott három embercsempészt is, egyikük a bűnbandát irányító férfi öccse. A Pest megyei ügyben a sofőrt a bíróság már el is ítélte: 7 év fegyházbüntetés kapott. Míg a Bács-Kiskun megyei ügyet ezzel a büntetőeljárással egyesítették.

A családtagok már egy jó ideje azzal foglalkoztak, hogy a déli határról harmadik országbeli állampolgárokat szállítottak az osztrák-magyar határszakaszra. Általában úgy, hogy az illegális migránsokat szállító autót egy előfutó kocsi biztosította. Utóbbi szerepe nem volt más, minthogy az utasokkal teli gépkocsi akadálymentes közlekedését biztosítsa, felvezesse a célállomásra, és egy esetleges rendőri ellenőrzés esetén azonnal jelezzen a másik sofőrnek, vagy adott esetben a rendőröket lekösse. A szállításokhoz használt kocsikat általában bérelték, míg a már hazánkba bejutott illegális migránsokat a megfelelő szállítási időpontig bújtatták.

A családban mindenkinek megvolt a maga szerepe. K. Zsolt irányított, szervezett és tartotta a kapcsolatot a külföldiekkel. Az apja az autók beszerzésében és az illegális migránsok élelmezésében segédkezett, K.Zsolt élettársa pedig a bűnös szállításokban részt vett autók elrejtésében. Míg negyedik bűntársuk feladata az illegális migránsok rejtegetése volt. K. Zsolt öccse segített apjának az élelem beszerzésében, és társával együtt ő volt az, aki az illegális migránsokat az osztrák határhoz szállította.

Amikor tavasszal, az M5-ös autópályán Inárcsnál lekapcsolták a Pest megyei rendőrök a nyolc illegális migránst szállító gépkocsivezetőt, a bandavezérként dolgozó K. Zsolt egyből riadót fújt, s értesítette a tagokat, hogy tüntessenek el minden olyan bizonyítékot, mely azt támaszthatja alá, hogy ők segédkeztek a sofőrnek a bűncselekményben. Nyáron pedig – ez szintén az M5-ös autópályán történt, de ezúttal Bács-Kiskun megyében – a főszervező öccsét és társát fogták el a rendőrök. Ők azóta is letartóztatásban vannak.

A KR NNI szegedi nyomozói minden olyan bizonyítékot beszereztek, mely alátámasztja a 30 éves K. Zsolt, valamint az általa irányított szervezet bűnösségét. Ezt követően szervezték meg rajtaütésüket 2022. november 23-án hajnalra. Az akcióban a KR NNI szegedi osztályán kívül részt vett a KR több bevetési egysége is. Így esélyt sem adtak a gyanúsítottak menekülésére, illetve a bizonyítékok eltüntetésére.

A lakásokban kutatást tartottak, ahol az embercsempészésekkel kapcsolatos iratokat, valamint az ott talált kábítószert is lefoglalták. Majd mind a négy elkövetőt – a főszervezőt, élettársát, az apját, valamint negyedik bűntársukat – előállították a KR NNI szegedi objektumába, ahol mindegyiküket gyanúsítottként hallgatták ki embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. K. Zsolt jelenleg letartóztatásban van, míg a másik három gyanúsított szabadlábon védekezik.

Fotók: police.hu