SZTE BTK épülete

Jövőre kezdik felújítani az SZTE bölcsész karának Petőfi Sándor sugárúti épületét

Egyetem Gazdaság Helyi hírek Ország

A „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekten belül megújul a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épülete is, erre 865 millió forint áll rendelkezésre.

– A hőtechnikai számítások és az energetikai szakvélemény elkészült, a kiviteli tervek elkészítése folyamatban van. Ezt követően kiírják a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárást, melynek eredményes lezárása után kezdődhet a kivitelezési munka – várhatóan a 2023-as év közepén. Az SZTE BTK Petőfi Sándor sugárúti blokkja az 1970-es évek elején épült, eredetileg irodaházi funkcióval, hasznos alapterülete 4282 négyzetméter. Az elmúlt ötven évben gyakorlatilag semmiféle felújításon nem esett át, ezért a jelenlegi beruházást, azt hiszem nem kell különösebben megindokolni – nyilatkozta Csóti Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem műszaki igazgatója az u-szeged.hu portálnak.

Az igazgató kiemelte: az épület új homlokzati megjelenést kap, Drywit rendszerű hőszigetelés mellett kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megtörténik a kazánház felújítása és a lapostető hő-, és vízszigetelése is megújul.

Ha minden a tervek szerint halad, színeiben is modern épülettel számolhatnak majd az oktatók és a hallgatók.

– A felújítás teljesíti a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt alapvető előírását is, amely szerint a beruházással 30%-os üvegházhatású gázkibocsátás csökkenést kell elérni. Ez azt jelenti, hogy az épület komplett hőszigetelése mellett a nyílászárókat, a lépcsőházi kopolit üveget korszerű függönyfalakra cseréljük, és árnyékoljuk, valamint a kazánokat kondenzációs kazánokra, illetve a monosplit klímákat, VRF-klímarendszerre cseréljük, amely alkalmas lesz a hűtés mellett a fűtésre is. A kondenzációs kazán és a VRF-klímarendszer képes lesz egymással kommunikálni, hogy a legoptimálisabb üzemeltetéssel tudjunk a külső hőmérsékletváltozásra reagálni – ismertette Csóti Ferenc.

Korszerűsítik az épület belső világítását és bővítik a napelemrendszert is, amely úgy a gáz-, mint az áramköltségeket csökkenti majd. Az épület védett területen helyezkedik el, ezért a kiviteli tervek véglegesítése előtt Városi Főépítészi jóváhagyásra van szükség a homlokzati megjelenés és anyaghasználat okán.

Nyitókép: SZTE