Olvasási verseny Dorozsma

Barna Bendegúz tudott a legtöbbet Hubert vadászmanóról

Helyi hírek Kultúra

Olvasási versenyt szerveztek a Dorozsmai Fiókkönyvtárban Szilágyi Bay Péter történetéhez, a díjakat maga az agrármérnök, növényorvos, vadász és lapigazgató szerző adta át.

Az Országos Könyvtári Napok keretében idén októberben többször is találkozhattak a gyerekek Hubert, a vadászmanó törtnetével. Szilágyi Bay Péter, aki hivatása szerint vadász, 2021-ben mesekönyvvel örvendeztette meg az olvasókat. Hubert kalandozásai során sok vadon élő állattal találkozik, hiszen ő egy vadászmanó. Ismeri a harkályt, az uhut, a borzot és egy aranysakállal is összeveti a sors. A vadász lesére pedig veszélyes lódarazsak költöznek.

A dorozsmai iskolások bepillantást nyerhettek a vadászmanó izgalmas életébe. Az Orczy István Általános Iskola 6. évfolyamos tanulóinak összevont irodalom- és természetrajz órát tartott a kötet szerzője októberben. Már csak azért is különleges volt ez az alkalom a helyi gyerekeknek, mert csöngetés helyett aznap vadászkürt hangja jelezte az óra kezdetét az iskolában. A Somogyi-könyvtár Dorozsmai Fiókkönyvtárába pedig a Jerney János Általános Iskola 3. osztályosai látogattak el, hogy találkozzanak a vadászmanó megálmodójával.

Az említett könyvbemutatók apropóján a dorozsmai könyvtárosoknak az az ötletük támadt, hogy olvasási versenyt hirdetnek „Ki tud Hubertről?” címmel. Az októberi felhívást követően a Jerney 3. évfolyamán sokan vállalkoztak a 13 kérdésből álló feladatlap kitöltésére, e mellett a versenyben részt vettek a könyvtár olvasói is. Így összesen 41 gyermek mérette meg tudását Hubert, a vadászmanó történetével kapcsolatban.

Az eredményhirdetését december 9-én délután fél 5 órakor tartották a Dorozsmai Fiókkönyvtárban. A díjazottakat, a vendégeket és a szervezőket Paksi Pauletta, a fiókkönyvtár vezetője köszöntötte. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a versenynek csak nyertesei vannak, hiszen a gyerekek az ismeretszerzésen túl tapasztalatot szerezhettek az olvasott szöveg feldolgozásában és értelmező olvasás területén is. Elmondta, hogy 41 beküldő közül többen minden kérdésre helyesen válaszoltak, ezért életbe lépett a kiírásban közölt szabály, miszerint pontegyenlőség esetén a helyesírás is számít.

A díjakat Szilágyi Bay Péter, a Hubert, a vadászmanó című könyv szerzője, agrármérnök, növényorvos, vadász, az Agro Jager News portál jogásza, lapigazgató adta át.

Az olvasási verseny eredményhirdetésén a méltán büszke díjazottak mellett sokak számára volt ünnep ez a nap. Nehéz eldönteni, hogy kinek a keble dagadt jobban az örömtől és az elégedettségtől: az olvasás, mint érték átadásáért sokat tévő szülőké, vagy a gyerekeket felkészítő pedagógusoké, talán a versenyt szervező könyvtárosoké, esetleg a vadászmanó történetét megálmodó íróé. Mindenkinek megvolt rá a jó oka….

A verseny díjazottjai:
1. helyezett: Barna Bendegúz (Jerney János Általános Iskola)
2.: Szepesei Zalán (Jerney János Általános Iskola)
3.: Csőke Bendegúz (Jerney János Általános Iskola)

Különdíjban részesültek:
Csáki Emma (Jerney János Általános Iskola)
Loj Zorka Hanna (Rókusi Általános Iskola)
Bere Zsófia (Orczy István Általános Iskola)
Guzsik Levente István (Orczy István Általános Iskola)

Díjat kapott még: Bede Boglárka, Bihari Bence, Bucsi Ádám, Lévai Georgina, Molnár Alíz, Palásti Adél, Szép Domán, Völgyi Ádám. Valamennyien a Jerney János Általános Iskola 3. b osztályának tanulói. A rendezvényt támogatói voltak: Jenei Autósbolt, Csányi Kertészet, Papír Kuckó, valamint dr. Szilágyi Bay Péter szerző.

Hegedűs Réka

Fotók: Szilágyi Bay Gergő