Kánikula a szegedi Kárász utcán

Ismét közvetlen Európai Uniós pályázatot nyert Szeged, közösen az egyetemmel

Egyetem Európa Gazdaság Helyi hírek Ország

A város önkormányzata szegedi partnerekkel konzorciumban pályázatot nyújtott be a LIFE egyik 2022-es felhívására „Városi hőszigeteket mérséklő magatartásváltoztatásra ösztönző kormányzási modell” címmel, COOL LIFE rövidítéssel.

A konzorcium koordinátora Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, emellett a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt., a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Motivációs Műhely partner, a projekt tervezett hossza 48 hónap – írta közösségi oldalán szombaton ebédidőben Nagy Sándor alpolgármester.

A városi hőszigetek akkor keletkeznek, amikor a természetes földtakaró helyére sűrű burkolat, épületek és egyéb, a hőt elnyelő és megtartó felületek kerülnek. A hőszigetek hatással vannak az életminőségre, mivel növelik a nyári légkondicionálás költségeit, így a légszennyezést és az üvegházhatású gázok kibocsátását, a hőséggel kapcsolatos betegségeket és halálozást.

A városi hősziget csökkentésére irányuló kulcsfontosságú stratégiák bevezetésével – mint például (1) a szellőzést szolgáló szélfolyosók kialakítása, (2) a fák és a növényzet növekedése, (3) zöld tetők és homlokzatok telepítése az épületekre, (4) világosabb színek és hűvösebb burkolatok használata az építkezések során, (5) intelligens növekedési gyakorlatok alkalmazása és (6) a víz jobb felhasználása – csökkenthető a városi hőmérséklet, ezáltal enyhíthető a városi hőszigetek hatása és javíthatók a városlakók életkörülményei.

Szeged, mint Magyarország egyik legmelegebb városa, felismerte, hogy a városi hőmérséklet csökkentése és a városlakók életkörülményeinek javítása érdekében nemcsak a közterületeken és a helyi kormányzási mechanizmusokban kell változásokat elérni a hősziget mérséklési stratégiák beépítésével, hanem a lakosokat, a helyi vállalkozásokat és közösségeket is ösztönözni kell arra, hogy a saját beépített területeiken is alkalmazzanak mérséklési intézkedéseket, mivel a polgárok aktív bevonása szükséges a tényleges viselkedésbeli változás eléréséhez.

A pályázat teljes költsége 2.040.000 €, amin belül az Önkormányzat teljes elszámolható költsége 957.342 EUR, a támogatás intenzitása 60%, így a projekt 382.937 EUR önerőt igényel, de korábban Szeged önerő támogatási igényt nyújtott be a Technológiai és Ipari Minisztérium Klímapolitikai Főosztálynak, ahol a projektet szakmailag támogatásra érdemesnek ítélték, és így az önerő felét várhatóan a központi költségvetés fedezi.

A nyitókép illusztráció, fotó: Frank Yvette