Somogyi Könyvtár

Több sikeres jótékonysági gyűjtés is volt a Somogyi-könyvtárban, ahol megtartották a legek napját

Helyi hírek Kultúra

Minap átadták a tavalyi évben összegyűjtött adományokat, valamint a legtöbbet kölcsönző olvasókat is köszöntötték a Somogyi-könyvtárban.

Immár nyolcadik esztendeje, hogy a Somogyi-könyvtárban adventi és karácsonyi kezdeményezéseként használt könyveket kínálnak az olvasóknak eladásra, az önkéntesen meghatározott adományokat – amelyeket a gyűjtőládába helyezhetnek el – pedig jótékony célra fordítják. 2021-ben a Csimota Kacaj Egyesülettel összefogva a Boldizsár család részére gyűjtöttek össze 200 ezer forintot.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 2022-ben is megrendezte jótékonysági könyvvásárát. Az idei évben a Makray Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézményének megsegítésére folyt a gyűjtés. Az intézmény 20 fő súlyosan-halmozottan sérült, mozgássérült, enyhe- és középsúlyosan sérült fiatal felnőtt számára biztosít napközbeni fejlesztést és gondozást. Az intézmény dolgozói meleg, szeretetteljes környezetben végzik a fejlesztést szoros együttműködésben a családokkal, akikhez a fiatalok a nap végén hazatérnek.

A könyvtár célja, hogy támogassa ezt az intézményt, a cél eléréshez pedig mindenki hozzájárulhatott, aki december 1. és 17. között adományért cserébe könyvet választott magának a Somogyi-könyvtár Dóm téri épületének alagsorában elhelyezett készletből. Az összegyűlt 300 ezer forintot a Makray vezetője, Hódi-Forrai Éva vette át, aki elmondta, gyógytornára és gyógymasszázsra fordítják majd az összeget, amely nagyon sokat lendít az intézmény fiataljainak jó közérzetén.

2022. december 2-án nagy érdeklődést kísérve adott ajándékkoncertet, A Mikulás-sapka rejtélye címmel a Habakuk zenekar a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. Az esemény kapcsolódott a karácsonyi jótékonysági akcióhoz, és arra kérték a résztvevőket, hozzák el megunt plüssjátékaikat, amelyeket az Agyagos utcai Bölcsőde részére juttatnak el. Az összegyűlt plüss-adományokat Lacziné Kis Emőke, az intézmény vezetője vette át a Somogyi-könyvtárban.

Köszöntötték a Somogyi-könyvtárban 2022-ben legtöbbet kölcsönző olvasókat is, akik egy-egy ajándékcsomagot vehettek át. A legtöbb könyvet kölcsönző gyermekek a Somogyi-könyvtárban akár 200-300 könyvet is hazavisznek olvasni. Ebben nagy szerepe van az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Könyvkirály olvasási játéknak is. 2022-ben Vass Jázmin kapta a legtöbb könyvet olvasó gyermek kategória díját.

A legtöbb könyvet kölcsönző középiskolás, Jánosi Zita több mint 160 könyvet kölcsönzött 2022-ben. Ez az eredmény azért is nagyon tiszteletreméltó, mert ebben a korosztályban már sajnos kevesebb idő jut az olvasásra.

A legtöbb könyvet kölcsönző felnőtt egy olyan olvasó lett, aki családjával együtt jár a könyvtárba, és gyermekei is könyvbarátok. Ezért ez a kategória a legtöbbet olvasó családdá változott: Dr. Hegedűs Gábor és gyermekei, Andrea és Gábor személyenként több mint 300 könyvet kölcsönöztek ki a Somogyi-könyvtárból tavaly.

A legtöbb könyvet kölcsönző nyugdíjas Kadocs László lett, akinek nevéhez 250 könyv kikölcsönzése fűződik.

A könyvátvevő automatát is gyorsan megszerették az olvasók, a tavaly áprilisi bevezetéstől kezdve töretlen a népszerűsége. Valaki hetente kér ide könyvet, 2022-ben összesen 327 olvasó kérte az automatába a könyveit. A legtöbb kérést a Kónya család (36) és Juhász Márta (26) küldte be. Egy kérés akár 10 könyvet is tartalmazhatott, tehát a kikölcsönzött kötetek száma esetükben ennek a többszöröse.

A fiókkönyvtárakban is kihirdették a legek listáját. A legtöbbet kölcsönző házaspár Vincze Sándor és Vincze Sándorné az Északvárosi Fiókkönyvtárból, a legtöbb könyvet kölcsönző nyugdíjas Nádasdi Ilona a Móra utcai Fiókkönyvtárból, a legtöbbet kölcsönző felnőtt pedig Koroknai Éva, a Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár olvasója lett.

Hegedűs Réka

Fotók: Somogyi Könyvtár