Szeged, magnólia, virágzik, rügy, tél, tavasz, Széchenyi tér

Éjszakánként permetezik Szeged fáit, rózsáit és díszcserjéit

Gazdaság Helyi hírek

A platánfák, a tölgyfák, az ostorfák és almás termésű díszfák tavaszi lemosó permetezése kezdődik hétfőtől két héten át, sorba mennek a városrészeken.

Elkezdi éjszaka permetezni Szeged fáit, rózsáit és díszcserjéit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft – írja a város önkormányzati portálja, a szeged.hu. A munka során kijuttatott permetlé a gépjárműveken és ablaküvegen nyomot hagyhat, de kárt nem okoz, enyhén mosószeres vízzel lemosható, valamint melegvérű állatokra ártalmatlan.

A favédelmi kezelésekkel egy időben zajlanak a rózsák és egyéb díszcserjék tavaszi lemosó permetezései is városszerte, a parkok területén. A kezelésekről az alábbi táblázatból tájékozódhatnak. Az időpontok tájékoztató jellegűek, az időjárás függvényében eltolódhatnak – esőben vagy szélben nem lehet permetezni a fákat.

A Környezetgazdálkodás azt kéri, hogy este tíztől másnap reggel ötig az érintett városrészekben lakók lehetőleg zárják az ablakokat, az erkélyen, teraszon ne tároljanak élelmiszer jellegű terméket, ne teregessenek, házi kedvenceiket helyezzék biztonságos helyre, gépjárművükkel parkoljanak olyan helyen, ahol a fákra kiszórt permet nem hullhat vissza az autóra.

A favédelmi kezelések célja, hogy a fákat károsító élősködőket visszaszorítsák, hogy azok anyagcseretermékei ne károsíthassák az autók fényezését, valamint, hogy a fák ne váljanak a korhadás miatt életveszélyessé, és a Dél-Alföldet amúgy is komolyan sújtó porszennyezés és hőség ellen védelmet nyújthassanak nekünk.

Nyitókép: Frank Yvette