Somogyi könyvtár Szeged

Megünnepelték a szegedi Somogyi-könyvtár megnyitásának 140. évfordulóját

Helyi hírek Kultúra

1883 októberében Ferenc József, az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodója avatta fel a könyvtárat.

Az alapító, Somogyi Károly szobrának megkoszorúzásával, könyv örökbefogadással és ünnepélyes felolvasó üléssel emlékeztek arra, hogy száznegyven évvel ezelőtt adták át a szegedieknek a Somogyi-könyvtárat.

A könyvtár épülete előtt, a városnak egykor 43 ezer kötetet adományozó könyvtárlapító Somogyi Károly szobrán Tóth Károly, a kulturális bizottság alelnöke, valamint Kardos János, a polgármesteri hivatal kulturális irodavezetője helyezte el Szeged önkormányzatának koszorúját.

Botka László polgármester ünnepélyesen örökbe fogadta a Szeged hálája című dokumentumokat. Az örökbe fogadott ünnepi emléklap és a hozzá tartozó kéziratok Burger Gusztáv adományaként kerültek a Somogyi-könyvtár tulajdonába.

Sikaláné Sánta Ildikó igazgató elmondta, hogy a Somogyi-könyvtár muzeális értékű köteteinek jelképes  örökbefogadását 2003-ban indították el, azóta 114-en – a város díszpolgárai és a Szegedért Alapítvány díjazottjai – fogadtak örökbe egy-egy értékes dokumentumot a könyvtár gyűjteményéből.

Bemutatták A király nyomában Szegeden nevű mobilapplikációt is, amelyet a könyvtár munkatársai készítettek. A mobiltelefonos várostörténeti sétán a király nyomába eredhet a felhasználó: felkeresheti az egykor meglátogatott épületeket, és a 140 évvel ezelőtti eseményeket láthatja a korabeli fényképeken, grafikákon.

Az ünnepségről a szeged.hu számolt be.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap