Szeged, Tanítsunk Magyarországért, busz, buszátadás, Szegedi Tudományegyetem, SZTE, oktatás

Hét elektromos kisbuszt kapott a Szegedi Tudományegyetem

Helyi hírek

A Tanítsunk Magyarországért! országos program keretében hét elektromos kisbusszal gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem. A járművek a mentorálási munkát segítik és hozzájárulnak a mobilitás javításához is a régióban.

2023. november 14-én, kedden az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban az Energiaügyi Minisztérium ünnepélyes keretek között adományozott kisbuszokat a Szegedi Tudományegyetemnek, amelyeket az SZTE Junior Akadémia programjának keretében a diákok és oktatók mobilitásának fejlesztésére használnak majd.

Az ünnepélyes átadón dr. György László kormánybiztos  kihangsúlyozta, hogy a program és a kisbuszok célja, hogy segítsék a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső településeken vagy településrészeken élő általános iskolásokat, valamint az őket oktató mentorokat. A kormánybiztos elmondta, hogy a legtöbb kisbuszt éppen a Szegedi Tudományegyetem kapja, ugyanis ebben a régióban vannak a legnagyobb távolságok a kistelepülések és a vármegyeszékhelyek, nagyobb városok között.

“A ma embere természetesnek veszi a mobilitást, hiszen néhány óra repülőúttal el lehet érni Európán túli kontinenseket is, vagy pár kattintással virtuális sétát tehetünk a világ túloldalán. Ez nem volt mindig így, száz éve, a népiskolák megalapításakor még előfordulhatott, hogy egy diáknak napi 10 kilométert kellett gyalogolni ahhoz, hogy iskolába járjon. Ma azt ünnepeljük, hogy a lehetőségeink adottak, hogy az akadályok helyett a céljainkra tudunk koncentrálni. Az egyetemista mentorok a kisbuszokkal könnyebben elérik majd az általános iskolásokat, hogy segítsenek a kisdiákoknak megfogalmazni és elérni céljaikat, kideríteni, miben tehetségesek” – mondta el dr. György László kormánybiztos.

Az SZTE Junior Akadémia és elődegységei 2006 óta több száz fiatalt támogattak már. Az egyetemi egység emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokat indított tantermi és online formában. Különböző kommunikációs, önismereti vagy éppen prezentációs technikákkal kapcsolatos workshopokat, fejlesztő tréningeket szervez középiskolásoknak és egyetemistáknak is.

“2021-ben kapcsolódtunk be a Tanítsunk Magyarországért! programba, akkor, amikor a pandémia teljesen meghatározta a mindennapjainkat, komoly korlátokat állított elénk. Annak, hogy sikerült felülemelkednünk ezen a globális kihíváson, egyik oka éppen az oktatás és a tudomány. Karikó Katalin Nobel-díjat érő felfedezése nélkül lehet, hogy még ma is maszkban állnánk itt. Ezért gondolom, hogy az ügy, amelyet a kisbuszok segítenek, valóban nagy és fontos. A Szegedi Tudományegyetemen mindent megteszünk, hogy az elődeink és általunk felhalmozott tudást továbbadjuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben olyan partnerekkel dolgozhatunk együtt, mint Magyarország Kormánya és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány” – hangsúlyozta Prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora.

Dr. Rovó László megköszönte az együttműködést a „Tanítsunk Magyarországért!” Alapítványnak, és kifejezte reményét, hogy a kisbuszok a jövő Szent-Györgyi Albertjeit és Karikó Katalinjait segítő egyetemistákat, mentorokat szállíthatják majd. A mentorálásban résztvevő 18 általános iskolát az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor és Rákóczitelepi Tagintézménye képviselte a rendezvényen.

Az átadó eseményen részt vett a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Fendler Judit, Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke is. A rendezvényen elhangzott, hogy a Tanítsunk Magyarországért! programban ezer mentor mentorál közel négyezer általános iskolást országszerte.

Fotó: Frank Yvette