A boldogság zűrös dolog - interjú Mérő Lászlóval. Fotó: Ocskó Ferenc

A boldogság zűrös dolog – interjú Mérő Lászlóval

Helyi hírek

Mindenki másképp boldog címen tartott előadást Szegeden dr. Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora. A másfél órás előadásból kiderült, hogy milyen tényezőkből áll össze az emberi boldogság, hogy ezek mekkora arányban vannak jelen egy adott személyben és az is, hogy az egyik komponens a másik nélkül, csak nagyon ritka esetben képes létezni. Dr. Mérő Lászlóval, a Mentorháló-sorozat keretében szervezett előadása előtt beszélgettünk.

Dr. Mérő László szerint, ha a boldogságról beszélünk, akkor a legfontosabb kérdés nem más, mint, hogy miként érezzük magunkat a bőrünkben. A boldogságnak ugyanis nincs skálája, nem behatárolható. Vagyis, ha épp nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, az nem azt jelenti, hogy boldogtalanok vagyunk. De, ha jól érezzük magunkat, az sem egyenlő azzal, hogy boldogok vagyunk. Véleménye szerint boldogok akkor vagyunk igazán, ha tulajdonképpen elvagyunk, mint a befőt., Tehát jól érezzük magunkat a bőrünkben. És minden ember, aki éppen jól érzi magát a bőrében, a maga módján boldog.

– Az elmúlt évtizedek kutatásaiból az derült ki, hogy az emberi boldogságnak három fő alkotó eleme van, az egy adott közösséghez való tartozást negyedik elemként szokták emlegetni, de ez azonban nincs meg mindenkiben. Az első és legfontosabb talán, a szeretet. A második a flow. A harmadik pedig a hit. Ezek a komponensek összeadódnak, sőt erősítik egymást, persze mindenkinél másképpen. Mindenkiben más-más arányban vannak jelen ezek a tényezők. Mind a három elem olyan, hogy néha önmagában is elég, ha megvan, de ezek nagyon ritka esetek. Gyakorlatilag az emberek ebből a három, négy komponensből állítják össze a boldogság portfóliójukat. Az, hogy ezek a tényezők mekkora arányban is vannak jelen, az az adott helyzettől függ. Ezek az arányok persze az évek során változhatnak  – mesélte dr. Mérő László.

A szakértő szerint azonban vannak olyan dolgok, helyzetek, amelyek az említett tényezőkön felül boldogságot okoznak, örömhöz vezetnek ugyan, mégis helytelenek és a társadalom is elítéli őket. Ahogy mindenki másképp szeret, úgy mindenkinek mást jelent ez a bizonyos flow is. És a hitnek is nagyon sok fajtája van.

A boldogság zűrös dolog - interjú Mérő Lászlóval. Fotó: Ocskó Ferenc
A boldogság három eleme.

– Érdemes a boldogság portfóliónkat úgy összeállítani, hogy figyelembe vesszük ezt a három tényezőt, és megvizsgáljuk, hogy melyik, milyen arányban fontos a számunkra. Mindenkinek az életében más-más mértékben van szüksége a szeretetre, a flowra és a hitre is – emelte ki a pszichológus.

Ebből adódóan dr. Mérő László szerint meghatározhatatlan, hogy Magyarország lakosságának hány százaléka boldog ma.

– Sokkal fontosabb kérdés, hogy az ország hány százaléka van el úgy, mint a befőtt – ez az, amit mérni lehet. Azt, hogy hány százaléka boldog a magyaroknak, sajnos nem lehet mérni. És, hogy mit értek az alatt, hogy valaki elvan, mint a befőtt? Hát azt, hogy viszonylag jól érzi magát a bőrében, nincs olyan tragédia, ami miatt kifejezetten rosszul érezné magát az adott pillanatban. És ugyan Európában lejjebb csúsztunk azon a bizonyos boldogság listán, a világranglistán nem nagyon, és ez jó – mondta.

A boldogság zűrös dolog - interjú Mérő Lászlóval. Fotó: Ocskó Ferenc
Mérő László 

Zárásképpen az előadótól azt is megtudhattuk, hogy ő maga mitől érzi jól magát a bőrében.

– Nekem is megvan a magam boldogság portfóliója, bár a három alkotó elem közül a hittel hadilábon állok. Nem vagyok sem Istenhívő, sem pedig ateista. Viszont a portfólióm jelentős részét kitölti a flow. Vagyis, vannak olyan tevékenységek az életemben, amelyekbe el tudok merülni, ilyen a munkám, egy-egy olyan előadás, mint ez a mai, de a játék is ilyen. Majdnem mindegy, hogy mit játszok, a sakk, egy scrabble party, a GTA, mind képes egy kis örömöt adni – mesélte dr. Mérő László.

Az előadó mind a három tényezőről, azaz a szeretetről, a flowról és a hitről is hosszasan beszélt előadásában. A tudományos tényeken túl, saját véleményét is megosztotta a közönséggel. Emellett életszerű példákkal illusztrálta, hogy valóban mindenki másképp boldog.

Pósa Tamara

Fotó: IH Rendezvényközpont/Ocskó Ferenc