Szeged, Vad Róbert, rendőr őrnagy, rendőr, szóvivő

Kiposztoljuk, hogy nyaralni mentünk? – interjú Vad Róbert rendőrségi szóvivővel

Helyi hírek

Dekoncentráció, türelmetlenség, fáradékonyság – talán ezek a legjellemzőbbek ránk ebben a rekkenő hőségben, ami hetek óta tart. Na de mire érdemes ilyenkor odafigyelni, ha a volán mögé ülünk, ha szórakozni, kikapcsolódni vagy esetleg nyaralni megyünk? Interjú Vad Róberttel, a Csongrád-Csanád vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjével.

– A nyári tartós hőség mindenkit megvisel és ez közlekedésbiztonsági szempontból is komoly rizikófaktort jelent. A volán mögött ülők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, a mozdulatok kapkodóvá válnak, ezáltal a hibalehetőségek száma is megnő. Így arra kérjük őket, hogy legyenek türelmesek és tartsanak nagyobb követési távolságot. Ám a nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a dekoncentráltság, a reflexek tompulnak és gyakrabban megesik, hogy nem néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre, ami ugyancsak komoly veszélyekkel jár – kezdte gondolatait Vad Róbert, a Csongrád-Csanád vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szóvivő kiemelte: ilyenkor különösen oda kell figyelni arra, hogy egy hosszabb út során hányszor állunk meg és mennyi folyadékot fogyasztunk.

– Fontos, hogy a volán mögött ülők ilyenkor gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, célszerű a végtagokat átmozgatni, kinyújtani, mely bizonyítottan megkönnyíti a további vezetést. Ezen felül fontos, hogy a járműben ülők fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a kocsiban. A járművet, amellyel útra kelnek, beszállás és elindulás előtt alaposan ki kell szellőztetni és célszerű bekapcsolni a légkondicionálót is már akkor – mondta.

Rendkívül fontos: gyermeket és háziállatot az autóban hagyni akár csak pár percre is, tilos!

Szeged, Vad Róbert, rendőr őrnagy, rendőr, szóvivő
Vad Róbert

– A szülők soha ne hagyjanak gyermeket vagy háziállatot a parkoló autóban, még lehúzott ablakok mellett sem. Ilyenkor a gépkocsi utastere ugyanis rövid idő alatt felforrósodik és az extrém magas hőmérséklet súlyos következményekkel járhat – emelte ki Vad Róbert.

A Csongrád-Csanád vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyár ugyan az élményszerzés, a kikapcsolódás időszaka, de ez az időszak veszélyekkel is járhat.

– Amennyiben nyaralni megyünk és a szállást az interneten foglaljuk le, a nyaralás tervezésekor győződjünk meg az oldal és a szállás megbízhatóságáról, valamint javasolt a helyszínen történő fizetést választani. A saját ingatlanunk legyen ellátva megfelelő mechanikai és elektronikai védelmi eszközökkel erre az időszakra, sőt, ha hosszabb időre utazunk el, kérjünk meg egy rokont, ismerőst, szomszédot, barátot, hogy időközönként ürítse ki a postaládánkat – folytatta a szóvivő.

Vad Róbert rávilágított néhány olyan szabályra is, amelyet a strandon érdemes betartani.

– A strandon a csomagjainkat ne hagyjuk őrizetlenül, használjunk értékmegőrzőt, és csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal. Az autót mindig zárjuk le, kerékpárunkat, rollerünket, motorunkat biztonsági zárral rögzítsük. A gyermekek legyenek felkészítve: tudják a szülők telefonszámát, a lakcímet és ismerjék a 112-es segélyhívó számot is. A kisebb gyermekekre fokozottan figyeljünk oda, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül. Nagyobb gyermek esetében legyünk tisztában azzal, hogy kikkel és hova megy – legalább egy barátjának az elérhetőségeit ismerjük. Ha bulizás közben alkoholt fogyasztottunk, ne üljünk volánhoz. A társaságban mindig legyen legalább egy olyan személy, aki figyel a többiekre, és szükség esetén gondoskodik a biztonságos hazatérésről – emelte ki Vad Róbert.

Szeged, Vad Róbert, rendőr őrnagy, rendőr, szóvivő
A rendőrségi szóvivő összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Az okoseszközökre is gondoljunk.

– A családtagok, barátok telefonja mindig legyen feltöltve, hogy szükség esetén bármilyen helyzetben segítséget lehessen kérni, hívni. A barátok az aktuális helyzetüket is megoszthatják egymás között, a lokátor vészhelyzetben hasznos támpont a szülők számára is. Emellett gondoljuk át alaposan, hogy mit osztunk meg a közösségi média felületeinken. Ha mindenképpen posztolni akarunk az utazásunkról, azt a megfelelő biztonsági szabályok betartásával tegyük – zárta a beszélgetést a szóvivő.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette