Októberben két nagyszínpadi bemutatóval várja vendégeit a Csokonai Színház

Kultúra

Orbán János Dénes erdélyi származású kortárs drámaszerző művének ősbemutatójával kezdi az évadot október 2-án a Csokonai Színház.Az előadás díszbemutatója október 7-én lesz. Nagy esély van arra, hogy az Árkosi Árpád rendezésében színpadra kerülő tragikomédia a debreceni közönség kedvencévé váljon, hiszen a történet a cívisvárosban a 18. században élt Hatvani István professzor életéről szól. A kísérleti oktatás egyik legjelentősebb hazai úttörőjének személye körül már röviddel halála után anekdoták és ironikus történetek keringtek, ezek nagy része újra megelevenednek A magyar Faustban. Október 16-án Donizetti vígoperájának, a Szerelmi bájitalnak lesz a bemutatója.

Az októberi kínálatban újra föltűnik Willy Russel műve, a Majzik Edit előadásában látható Shirley Valentine. Az előadás az elmúlt évad egyik sikerdarabja volt. A középkorú liverpooli háziasszony története szórakoztató és elgondolkodtató is egyszerre: egy olyan nő életébe kapunk bepillantást, aki az unalmas munka és az önző család ellenére humoros és melegszívű tudott maradni, s élete nagy kalandjára vállalkozik. A színház örömmel látja vendégül a Recirquel Újcirkusz Társulatot. A Cirkusz az Éjszakában igazi nagy dobás: bravúros képességekkel rendelkező artisták elegáns és lélegzetelállító kísérleteket tesznek arra, hogy beteljesítsék az emberiség ősidők óta áhított vágyát, a repülés tudományának elsajátítását.

A Quimby Teátrum is ellátogat a színházba. A dramaturgiai szálra felfűzött, színházi elemekkel tarkított speciális koncert alatt garantált az érzelmi hullámvasút. A színház 150 éves fennállásához kapcsolódó ünnepi programsorozat, a Csokonai-történetek – melynek első alkalma egybeesik Miske László szeptemberi, születésnapi köszöntésével – októberben is folytatódik. A Verona, 1301 cím izgalmas vállalkozást takar: osztálytermi komplex színházi nevelési előadás készül. Ez a „házhoz”, osztálytermekbe utazó előadás a színházi nevelés egyik friss és impulzív műfaja. Az alkotók a színházi előadást interaktív játékokkal szakítják meg, hogy az osztályközösséggel közösen gondolkodjanak azokról a kérdésekről, amelyeket a történet szereplői körüljárnak. A Rómeó és Júlia históriáját feldolgozó program a Csokonai első osztálytermi keretek között megvalósuló előadása, a város iskoláit járja majd októbertől.