Kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

Kultúra

Harminckét alkotás szerepel a kedden kezdődő IV. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában – közölte a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője hétfőn a Tisza-parti városban.

Jávorszky Iván, az operatőri munkát a középpontba helyező fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tavaszról szeptemberre halasztott idei rendezvényre rekordszámú, 538 nevezés érkezett, az előzsűri 67 nagyjátékfilm, 430 kisjátékfilm és 41 kísérleti film közül választotta ki a versenyprogramban szereplő 32 alkotást. A nagyjátékfilm szekcióban a magyar operatőröket az Akik maradtak, a VALAN és a Magdolna képviseli, ők versenyeznek francia, norvég, orosz, német és dél-afrikai pályatársaikkal.

A fesztivált idén százéves Belvárosi Mozi a közelmúltban megújult épületében rendezik, és több programmal is emlékeznek a névadó, Zsigmond Vilmos születésének 90. évfordulójára. A többi közt Magyarországon először láthatja a közönség a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr Karoly Bardosh-sal 1976-ban Amerikában forgatott, díjnyertes rövidfilmjét, az Iron and Horse-t, amely kópiáját a filmarchívum a fesztiválra újította föl.

Szabó Éva Andrea fesztiváligazgató kifejtette, hogy nagyon nagy a szakmai érdeklődés a fesztivál iránt, hiszen számos filmes rendezvény maradt el a közelmúltban a járvány miatt. A vetítéseket szakmai programok, mesterkurzus és kerekasztal-beszélgetések kísérik. Szó lesz az új filmalkotási módokról, a mobiltelefon kameraként való használatáról és a VR-filmek technikai-képi sajátosságairól, valamint a fekete-fehér filmezés képi világáról, illetve újra és újra feltámadó kultuszáról.

A versenyen kívüli vetítéseken a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit – Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 1945, Szeretlek, mint állat, Seveled, Drakulics elvtárs – láthatja vagy nézheti újra a közönség. Emellett erős premier előtti szekciót állítottak össze: a nyitófilmként Lakos Nóra rendező és Bálint Dániel operatőr Hab című vígjátékát vetítik, szerepel a programban Deák Kristóf rendező és Gózon Francisco operatőr Foglyok című alkotása, a Nincs parancs című dokumentumfilm – Szalay Péter, Lovasi Zoltán és Nagy Ernő – munkája, valamint a renndezvény zárásaként Horváth Lili rendező és Maly Róbert operatőr által jegyzett Felkészülés egy meghatározatlan idejű együttlétre című alkotása.