Nagyváradon európai uniós támogatásból létesül román-magyar kulturális központ

Kultúra

Az Európai Unió (EU) pénzforrásainak felhasználásával létesül román-magyar kulturális központ Nagyváradon – közölte hétfőn honlapján a Bihar megyei önkormányzat.

A tervezett kulturális központ 970 négyzetméteres, háromszintes épületének felújítása folyamatban van, december végéig kell befejeződnie. A központ létrehozására a Bihar megyei önkormányzatnak alárendelve működő Gheorghe Sincai Bihar megyei könyvtár nyert EU-s támogatást a Románia és Magyarország határ menti térségeinek interregionális fejlesztési programja keretében.

 

A Kulturális és Történelmi Örökség Román-Magyar Határon Átnyúló Oktatási Központja projektben Magyarországról Debrecen megyei jogú város önkormányzata és a Csokonai Színház, Romániából pedig a nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a Gheorghe Sincai Bihar Megyei Könyvtár vesz részt.

 

A projekt célja a közös román-magyar kulturális értékek és örökség fenntartható használata, védelme és továbbadása.     “A projekt két tartóoszlopa a meglévő kulturális értékek megőrzése és új közös kulturális értékek létrehozása. Ez a megközelítés hozzájárul a közös hagyományokon alapuló kreatív ipar fejlődéséhez és a kulturális innovációhoz egyaránt” – fogalmazott az önkormányzat közleménye.

 

Az Európai Unió által támogatott 10,2 millió eurós (4,076 milliárd forint) projektből a Bihar megyei könyvtár 734 ezer eurót használhat fel.

 

 

MTI

pixabay