Múzeumok éjszakája – A legritkábban látható kincseit állítja ki a Kanizsai Dorottya Múzeum

Kultúra

A legérdekesebb, legritkábban látható kincseiből rendezett új időszaki kiállítással ünnepli fennállása 100. évfordulóját a Kanizsai Dorottya Múzeum, a tárlat szombaton, a Múzeumok éjszakáján nyílik meg a mohácsi intézményben – tájékoztatta a múzeum az MTI-t.

Azt írták: az augusztus 31-ig nyitva tartó, Mohács és környékének néprajzi és helytörténeti érdekességeit, a hazai déli szláv népcsoportok kultúrájának egy szeletét bemutató reprezentatív válogatás amellett, hogy érzékelteti a múzeum gyűjteményének gazdagságát, utoljára évtizedekkel ezelőtt, vagy még soha ki nem állított tárgyakat is felvonultat.

Ezek közé tartoznak szúró-vágó fegyverek, II. Lajos király 18. század végéről származó portréja, Mohács szabadalmas levele, egy rác-horvát nyitott, berendezett szekrény, egy 1791-es fekete kerámia nagykanta, amely a múzeum legkorábbi datálású kerámiatárgya, és egyebek mellett a 20. század történelmét “sajátos szempontból elmesélő”, Argentínából származó kovácsoltvas madár is – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a kiállításmegnyitót több kulturális program kíséri. Szombaton mutatják be a mohácsi csatával összefüggő legújabb kutatási eredményeket tárgyaló Mohács szimfónia című tanulmánykötetet, valamint egy rendhagyó divatbemutatót is tartanak, ahol a közönség “a népviselet és a mai hétköznapi ruhák találkozásának” lehet szemtanúja.

Kitértek rá, hogy megújul a Kanizsai Dorottya Múzeum állandó kiállítása, a rekonstrukciós munkálatok hamarosan megkezdődnek.