Csokonai Piknik 2023

Korhelyleves, rozéfröccs, komédiások- ilyen volt a debreceni Csokonai Piknik

Kultúra

 „Költözzünk újra egymásba” – ez a Latinovits Zoltán-idézet volt a debreceni Békás-tó partjára szervezett Csokonai Piknik mottója. A színház szerdai, lazább hangvételű rendezvényén minden korosztály tiszteletét tette, hogy kötetlenebb keretek között csevegjen és ismerkedjen a társulat tagjaival, köztük Mátyássy Szabolcs igazgatóval és Szabó K. István művészeti vezetővel.

A pikniken kihirdették a következő évad műsorát, a nyári szabadtéri előadásokat pedig egy ötletes, legyező formájú prospektussal ajánlották a színház vendégei figyelmébe. Kánikula lévén ez egyébként kiváló ötlet volt, jár érte a dicséret a szervezőknek.

Szabó K. István később ígéretéhez híven kötényt ragadott, és egy igazi, hamisítatlan korhelylevessel lepte meg a vendégeket – ehhez igény szerint járt kovászos kenyér, házi tejföl és hegyes erős paprika is. Szomjoltó gyanánt rozéfröccs és szörpös víz várta a megjelenteket. A korhelyleves egyébként nagy siker lett, hosszú sorok kígyóztak a stand előtt, ahol osztották.

Természetesen kaptunk ízelítőt a művészek játékából is, vásári komédiával, énekes és zenés performanszokkal szórakoztatták a mintegy kétszáz jelenlévőt. Fellépett többek között Kránicz Richárd, Újhelyi Kinga, Lehőcz Zsuzsa, Mercs János, Takács Dániel pedig tangóharmonikán kísérte a produkciókat. Az üresjáratokban pedig a jelenlévők (főként gyerekek) egy-egy fénykép erejéig pózolhattak a színházi kellékekkel.

Az esemény záróakkordjaként a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, teltház előtt játszották a Pál utcai fiúk színdarab változatát.

– Faragó László –