Somogyi-könyvtár: emlékkönyvtár-látogatás augusztusban két alkalommal

Kultúra

Augusztusban két alkalommal is emlékkönyvtár-látogatás lesz a szegedi Somogyi-könyvtárban. Augusztus 12-én A „király bibliája” lesz megtekinthető, augusztus 18-án pedig az államalapításhoz kapcsolódóan lesz bemutató.

A „király bibliája” nyomában… (2023. augusztus 12. (szombat) 15.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár 3. emelet, Emlékkönyvtár)

A Somogyi-könyvtár tulajdonában lévő bibliafordítások között számtalan gyöngyszem, ritkaság található, amelyek közül kiemelkedő a híres németalföldi nyomdász ChristophPlantin által megjelentetett, világviszonylatban is az egyik legszebb polyglott, vagyis többnyelvű biblia: Biblia SacraHebraice, Chaldaice, Graece et Latine. Antwerpen:ChristophorusPlantin, 1569– 1572. A bibliotéka aktuális Emlékkönyvtári bemutatóján e kötetet s annak hátterét fedezhetik fel az érdeklődő látogatók.

A bemutatót tartja: Horniczky Anikó.
A részvételi díj egységesen 1000 Ft.
Fotózásra nincs lehetőség.
Időtartam: 1 óra.
Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál.
A résztvevők száma limitált, ezért a férőhelyek betöltése érkezési sorrendben történik.

Emlékkönyvtár-bemutató az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan (2023. augusztus 18. (péntek) 16.00– helyszín: Somogyi-könyvtár 3. emelet, Emlékkönyvtár)

A Somogyi-könyvtár ezúttal is egy alkalomhoz illő Emlékkönyvtár bemutatóval várja a látogatókat. Az államalapítás közelgő ünnepe kapcsán az egyik főszereplő Szent István király lesz, a róla szóló krónikák, legendák a gyűjtemény legrégebbi darabjaiban is szerepelnek. Kevésbé ismert, de a bemutató dátuma más királyok esetén is évfordulót jelent (II. József,Ferenc József); a látogatók az ő uralkodásukkal kapcsolatos ritka dokumentumokba szintén betekintést nyernek. A történelmi megemlékezésen túl azonban egyéb témák is előkerülnek, a néprajz és a természettudományok egyaránt különleges darabokkal képviseltetik magukat.

Időtartam: 1 óra.
A bemutatót tartja: Szabó Ádám.
Részvételi díj: 1000 Ft.
Találkozunk a Somogyi-könyvtár földszinti adminisztrációjában.

A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei. A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra.

Vándorkiállítás nyílt a szegedi Somogyi-könyvtárban

Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 18-20 °C.

A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény, turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.

Forrás: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

Fotók: Ocskó Ferenc