Vojtina: utoljára lép színpadra ebben az évadban Vas Laci

Kultúra

Anyák napján az évad utolsó “Vas Laci”-ját láthatja a Vojtina Bábszínház közönsége. A jeles alkalom okán a zenészek meglepetéssel is készülnek.

A népmeséket ma – az iskolai oktatáson kívül – leginkább a gyermek- és bábszínházak tartják életben, amelyek állandó repertoárdarabként tűzik műsorra a magyar mesekincset. Erre törekszik a Vojtina Bábszínház is. Az alkotók tisztában vannak azzal, hogy nincsenek már olyan közösségek és közösségi alkalmak, amelyek életben tartanák a mesét. A mesehallgatás valóban csak intim helyzetekben létezik: a gyerek és a mesét olvasó szülő bizalmas együttlétében vagy óvodai helyzetekben.

A különböző változatokban tovább élő “Vas Laci”-ban a rendező, Markó Róbert narrációt használ, vagyis a már megállapodott, hét ördögtől megszabadult hős meséli el az ifjú Laci kalandjait: hogyan menekíti meg a királylányokat és hogyan tesz szert emberfeletti erőre. Mindez egy a felnőtteket is megszólító, vidám darabban Asbóth Anikó Baditz Dávid, Hajdú Péter, Hell Krisztina, Mercs Máté Péter, Nagy Mónika és Reschofsky György szereplésével.