Márki-Zay Péter levelet írt Ukrajna elnökéhez

Ország

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje levélben fordult Ukrajna elnökéhez, Márki-Zay Péter a pártszövetség nevében mély együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt és Ukrajna valamennyi polgárát.

A miniszterelnök-jelölt szerdán az MTI-hez eljuttatott levelében kiemelte: meggyőződése, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme “az agresszorral szemben”, és büszkék azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben.

Hozzáfűzte: az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjeként világos programmal rendelkezik Magyarország külpolitikájának nemzeti konszenzuson alapuló helyreállításához. Amennyiben a magyarországi választópolgárok arra felhatalmazást adnak, Magyarország “visszatér az euroatlanti szövetség fő értékeihez és célkitűzéseihez”, és az új magyar külpolitikában Közép-Európa kiemelt szerepet tölt majd be – írta. Ebben az összefüggésben is minden segítséget és együttműködést meg kívánnak adni Ukrajnának, hogy mielőbb megtalálhassa stabil helyét és szerepét az euroatlanti közösségben – hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter azt írta: fenntartások nélkül támogatják Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az Európai Unióval és minden segítséget megadnak az országnak a csatlakozási folyamat során.