Hszi Csin-ping cikket írt a Magyar Nemzetbe

Propagandacikket írt a Magyar Nemzetbe a kínai kommunista párt főtitkára

Ország

Véleménycikkben méltatja Magyarország és a Kínai Népköztársaság 1949-ig, vagyis még a Rákosi-korszakig visszanyúló jó kapcsolatát Hszi-Csin-ping, a kínai kommunista párt főtitkára – szúrta ki a Népszava.

A szerda este hazánkba érkező kínai elnök először megcsillogtatja irodalmi vénáját:

“Májusban, amikor az Alföldön a virágok és a fű illata betölti a levegőt, Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatást teszek Magyarországon. Tizenöt év alatt másodszor látogatok el a gyönyörű országba. Az elmúlt tizenöt év során számos alkalommal találkoztam a Kínába látogató magyar vezetőkkel, és mély barátságot kötöttünk. Nagyon várom, hogy visszatérjek az önök országába, és a magyar barátaimmal megoszthassuk gondolatainkat barátságunkról és együttműködésünkről, és megtervezhessük az újkori kínai–magyar kapcsolatok fejlesztését.”

Majd Petőfi Sándor és Liszt Ferenc munkásságának méltatása után így hízeleg:

“A magyar nép szorgalmas, elmés, nyitott és elfogadó. Mer új utakon járni, és innovatív készségekben gazdag. Találmányai mindegyike – így a golyóstoll, a hologram vagy a Rubik-kocka – az emberiség fejlődésének egy-egy meghatározó pontja”

A Micimackónak is gúnyolt kínai kommunista vezér szerint állt vállnak vetve birkóztunk meg a nemzetközi pénzügyi válsággal, küzdöttünk a Covid-járvány különleges időszakában (lásd: túlárazott, használhatatlan kínai lélegeztetőgépek).

“Összefogtunk és segítettük egymást, számtalan megható és gyönyörű történetnek lehettünk szemtanúi. A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”

– írja.

Hszi Csin-ping azt reméli, hogy mostani látogatása által a magyar vezetőkkel együtt folytathatják a hagyományos barátságot, elmélyíthetik az általa kölcsönösen előnyösnek nevezett együttműködést és újabb magasságokba emelhetik a két ország közötti átfogó stratégiai partnerséget. Ehhez 5 szükséges pontot fogalmazott meg.

  • Folytatni kell a hagyományos barátságot, és meg kell erősíteni a kétoldalú kapcsolatok politikai alapjait.
  • Meg kell erősíteni a fejlesztési stratégiák összehangolását, és új csúcspontokat kell elérni a gyakorlati együttműködésben.
  • Tovább kell bővíteni az emberek közötti cserekapcsolatokat, meg kell erősíteni a közgondolkodás alapjait a kétoldalú kapcsolatokban.
  • Élére kell állni a regionális együttműködéseknek, és ragaszkodni kell a Kína–EU-kapcsolatok helyes irányának fenntartásához.
  • Meg kell erősíteni a nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecseréket, és össze kell fogni a globális kihívások kezelésére.

Hszi Csin-ping közölte, Kína és Magyarország hasonló nézeteket és egymáshoz közel álló álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben.

“Ki kell tartanunk az összefogás és az együttműködés mellett, erőteljesen támogatnunk kell az emberiség közös értékeit, így a békét, a fejlődést, a méltányosságot, az igazságosságot, a demokráciát és a szabadságot”

– írta a kommunista ország diktátora.