Szeged, Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Kossuth Lajos sgt., rendőrség

A kórházak után, a rendőrség is iszonyat nagy adósságokkal küzd

Ország

A Készenléti Rendőrséget a nemfizetők sorában az Országos-, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság követi – tudta meg a nepszava.hu.

Július végén 79,5 milliárd forint volt a költségvetési intézmények kifizetetlen és lejárt tartozása, ez 400 millió forinttal kisebb ugyan, mint az előző havi – derítette ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból a portál, ami kiemelte: a minimális csökkenés azért jó hír, hiszen márciusban még 100 milliárd felett volt az említett adósság.

A múlt év végén a közintézmények lejárt adóssága 66 milliárd volt, ez márciusra 134 milliárd forintra katapultált – ami egyben történelmi rekord – elsősorban a kórházak, egészségügyi intézmények gyors eladósodása miatt. Az áprilisban megkezdődött a kórházak adósságának rendezése – azóta az adósságállomány 80 milliárd forint körül ingadozik.

A 79,4 milliárd forintból az egészségügyi intézmények tartozása 46,8 milliárd forint – ez a intézményi tartozásállomány 62 százaléka – vagyis a fő probléma továbbra is a kórházak egészségügyi intézmények alulfinanszírozottsága, de van másutt is gond.

A nepszava.hu úgy tudja a legnagyobb adós mára a Készenléti Rendőrség lett, amely már 5,5 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak, a rendőri szerv adóssága csak a múlt hónapban 774 millió forinttal nőtt. A Készenléti Rendőrséget követi a nemfizetők sorában az Országos-, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A lista negyedik helyétől helyre áll a korábbi rangsor: jönnek a nagy eladósodott kórházak, a sormintát csak a kormányhivatalok 1,9 milliárd forintos összesített adóssága töri meg – emelte ki a hírportál.

Az elmúlt hónapokban a több mint 300 költségvetési intézmény fele nem fizette rendesen a számláit, a büntetésvégrehajtás, a tankerületek, a szociális intézmények rendszeresen több milliós, vagy százmilliós tartozást görgettek maguk előtt. Az adósság túlnyomó többsége beszállítói tartozás, kisebb részben (11,2 milliárd forint) rezsiadósság.

(nepszava.hu)

Fotó: Frank Yvette