41 határsértőt és 2 embercsempészt tatoztattak fel

Rendőrség

A rendőrök 41 határsértővel és két embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Csongrád-Csanád megyében.

A rendőrök, a polgárőrökkel és a Magyar Honvédség járőreivel együttműködve 2021. február 22-én 17 óra 30 perc és 2021. február 23-án 5 óra 30 perc között hét esetben, összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Kiszombor, Szeged, Mórahalom, Makó, illetve Röszke közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok jemeni, marokkói, szír, líbiai, palesztin, kameruni és algériai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások továbbá 2021. február 22-én 21 óra 45 perckor a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen a román-magyar közös ellenőrzés során, egy lengyel honosságú kamionban hat határsértőt fedtek fel a rakomány között. A férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, míg az ukrán sofőrrel szemben embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A Röszke autópálya-határátkelőhelyen pedig 2021. február 22-én 22 óra körül jelentkezett személyautóval belépésre egy német állampolgárságú nő. A gépjármű csomagterének átvizsgálása során a rendőrök egy férfit találtak megbújva, aki koszovói állampolgárnak vallotta magát, azonban tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Elszámoltatása folyamatban van. A határsértővel szemben – meghallgatását követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.