Migránsokkal volt tele az embercsempész lerobbant teherautója

Rendőrség

A nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát azzal a török állampolgárságú férfival szemben, aki kisteherautójában 45 határsértőt szállított Szegednél.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya 2020 decemberében indított eljárást embercsempészés bűntette miatt a férfi ellen. A gyanúsított egy német honosságú teherautóval Romániában felvett 45 illegális migránst, akiket Ausztriába kívánt eljuttatni, azonban műszaki problémák miatt az M43-as autópálya egyik pihenőjében meg kellett állnia.

Kétnapi várakozást követően egy autómentő érkezett a helyszínre, a teherautó azonban annyira túl volt terhelve – a raktérben lévő migránsokkal-, hogy nem tudták felcsörlőzni. A járművet végül bevontatta egy szegedi szervízbe, ahol a szerelőknek feltűnt, hogy a ponyva mozog. A helyszínre riasztott rendőrök a raktérben 45 illegális migránst találtak. A csoport tagjai közül 31 fő szír, 14 pedig iraki állampolgárnak vallotta magát, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A nyomozók megállapították, hogy a török gyanúsított 2020 nyarán további két alkalommal csempészett migránsokat Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába. A gyanúsított összesen 89 migránsnak nyújtott segítséget az illegális határátlépésben.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az ügy iratait megküldte az illetékes ügyészségnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük