Orbán foci

2,7 milliárd forintból épít Nagyváradon fociakadémiát a magyar kormány

Sport

A felnőtt labdarúgás épp a végét járja a magyar határhoz közeli Nagyváradon, de egy román lap szerint a magyar kormány 8 millió eurót, 2,7 milliárd forintot ad egy akadémia létrehozására – írja a Magyar Hang.

Mindez a gsp.ro román sportoldal Sorin Cigannal készült interjújában olvasható. Az 55 éves, egykoron a Fradit és az Újpestet is megjárt Cigan a portálnak azzal dicsekszik, hogy

a magyar kormánytól 8 millió eurót kap, hogy Nagyváradon egy labdarúgó akadémiát hozzon létre, a Kárpátok Maradonája – vagyis Gheorghe Hagi – által létrehozott sikeres létesítmény mintájára.

Egy lényeges különbségről azonban nem beszélt, az FC Viitorul akadémiát

Hagi a saját vagyonából, egyetlen fillér állami vagy uniós támogatás nélkül hozta létre.

Sorin Cigan szerint már meg is van a tízhektáros telek Nagyvárad közelében, melyet megvásárolnak egy erdélyi magyar vállalkozótól. Tíz pályát építenek rá, és hétéves kortól toborozzák a gyerekeket, akikkel 10-15 fős csoportokban fognak foglalkozni. Az egykori labdarúgó szerint

a magyar állam évente két és négymillió euró közötti összeget szán majd az intézmény fenntartására, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz.

Az akadémiát a tervek szerint Cigan vezeti majd, és tanácsadója lesz Jenei Imre, aki Steaua Bukaresttel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját az 1985-86-os kiírásban. Az idén 83 éves Jenei edzette a román és a magyar válogatottat is, és tavaly márciusban – szintén romániai sajtóhírek szerint – Orbán Viktor egyik főtanácsadója lett futballügyekben.