Szigorú feltételekkel indul októberben a kosárlabdaszezon

Sport

Szigorú járványügyi előírásokkal indul el október elején a férfi és női kosárlabda NB I 2020/21-es idénye.

A szövetség (MKOSZ) honlapján közzétett alapelvek szerint a kispadon kizárólag azok a sportolók és szakemberek ülhetnek, akik az első bajnoki mérkőzésük előtt 72 órán belüli negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. A sportolóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy az elmúlt 72 órában nem mutattak légúti fertőző betegségre utaló tünetet, nincs karanténban tartózkodási kötelezettségük és tudomásuk szerint az elmúlt hét napban nem érintkeztek fertőzött személlyel.

Hasonló kötelezettségek vonatkoznak a játékvezetőkre és ellenőrökre is.
Ha egy sportszervezet bármely sportolójának, vagy szakemberének teszteredménye pozitív, gondoskodni kell az azonnali elkülönítéséről és az állami járványügyi protokoll megindításáról. Tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén a sportolóknak legalább kettő-négy hétig javasolt a fizikai kímélet, a verseny- és szabadidősport mellőzése. Tünet esetén ugyanez hat hét.

Az MKOSZ közölte, rendkívül fontos, hogy a járványhelyzet alatt a sportlétesítményekben a nézők által használt terület szigorúan elkülönüljön a sportolók által használt területtől, és a sportolók a nézőkkel ne kerülhessenek fizikai kontaktusba. A kispadokat, a jegyzőasztalt és a technikai asztalt a nézőtértől átlátszó fallal el kell választani, ennek hiányában a nézőtér érintett részét le kell zárni.

A sportlétesítménybe történő belépéskor a testhőmérsékletet érintésmentes méréssel ellenőrizni kell. A nézők kizárásával sorra kerülő mérkőzéseken legfeljebb 21-21 főnyi sportoló lehet jelen, illetve a segítőkkel és a személyzettel együtt a teremben tartózkodók összlétszáma nem haladhatja meg a száz főt.

A szövetség négy készültségi szintet határozott meg a járványhelyzet alakulásának a függvényében. Vörös besorolás esetén a csoportos kosárlabda-tevékenység nem engedélyezett, narancs szinten kizárólag edzés engedélyezett pályánként legfeljebb húsz fővel, sárga fokozatban mérkőzés és edzés is engedélyezett pályánként legfeljebb ötven fővel, míg zöld szinten mérkőzés és edzés engedélyezett a jogszabályi korlátoknak megfelelő nézőszámmal.

A tervek szerint a férfi és női NB I küzdelmei október 3-án kezdődnek meg.