Polgár Judit győztes partija

Videó: Polgár Judit egy madridi parkban legyőzte a sakkvilágbajnokot

Sport

A sakktörténet legjobb női sakkozójának tartott Polgár Judit a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a madridi Retiro parkban snellpartin (villámsakkban) legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent – a találkozóról videó is készült.

 

Mint ismert, Madridban – többek között Rapport Richárddal a mezőnyben – zajlik a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős tornája, amelynek tétje, hogy a győztes jövőre a vb-címért játszhat a kilenc éve világbajnok norvég Magnus Carlsennel, aki szintén a spanyol fővárosban tartózkodik.

És ha már ott volt, ellátogatott a Retiro parkban található sakk-klubba, ahol a női világranglistát 12 esztendős korától kezdve 26 éven keresztül vezető, az aktív versenyzéstől 2014 nyarán visszavonuló Polgár Judittal is megmérkőzött.

A snellpartin (3-3 perc) a világossal játszó Polgár nyert, erről pedig videó is készült.

A reflektorfényt nagyon kedvelő Magnus Carlsen körül egyébként áll a bál, mivel – az MTI beszámolója szerint – korábban kijelentette, a világbajnokjelöltek közül egyedül a francia színekben versenyző, iráni Alireza Firouzjával ülne asztalhoz, más vetélytárs nem motiválja. Csakhogy a 19 éves Firouzja, aki a világranglista harmadik helyezettje, éppenséggel gyengélkedik a madridi tornán, amelyen a 12. forduló után az utolsó pozíciót foglalja el, és már semmiképpen sem végezhet az élen.

Ennek ellenére a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics bízik benne, hogy a kilenc éve világbajnok norvég sakkozó hajlandó lesz kiállni a jövő évi címvédő páros mérkőzésre a világbajnokjelöltek jelenleg is zajló tornájának győztesével.

SAKKVILÁGBAJNOK-JELÖLTEK TORNÁJA, állás a 12. fordululó után: 1. Nyepomnyascsij 8,5 pont, 2. Ting, Nakamura 6,5-6,5, 4. Caruana, Radzsabov 6-6, 6. RAPPORT, Duda 5-5, 8. Firouzja 4,5