A hajrában lőtt góllal nyerte meg a Ferencváros a Cukaricki elleni mérkőzést

Sport

A Ferencváros az utolsó pillanatban gólt szerezve 2-1-re győzött csütörtökön a szerb Cukaricki vendégeként a labdarúgó Konferencia-liga ötödik fordulójában, így továbbra is a továbbjutást jelentő második helyen áll a csoportjában.

A semleges helyszín nyomán alig ezer néző volt kíváncsi a találkozóra, de annak fele is magyar drukker volt. A Cukaricki azért kényszerült távol az otthonától, mert a belgrádi stadionja nem felel meg az európai szövetség előírásainak, ezért a mérkőzést a Szerbia déli részén található Leskovacban rendezték, ahol augusztusban adták át a másodosztályú Dubocica több mint 8000 férőhelyes új stadionját.

Marquinhos (b), a Ferencváros és Nemanja Tosic (j), a Cukaricki játékosa a labdarúgó a Konferencia-liga csoportkörének ötödik fordulójában játszott Cukaricki – Ferencvárosi TC mérkőzésen a szerbiai Leskovacban 2023. november 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A Ferencváros kezdte jobban a mérkőzést, az első helyzetre mindössze négy percet kellett várni, de a Pesic passzából kiugró Traoré közeli lövését védte a szerb kapus. A magyar bajnok hiába irányította a játékot, a belgrádi rivális az első gyors ellenakciójából betalált, a 11. percben Ivanovic iramodott meg középen, Kovachoz passzolt, aki pedig a 16-os bal oldalán helyezkedő Adzichoz továbbított, a csatár befelé cselezett, majd okosan a bal felső sarokba csavart. A hazaiak vezető találata hidegzuhanyként érte a zöld-fehéreket, akik bár többet birtokolták a labdát, helyzetig nem jutottak. A Cukaricki előnyben játszhatta a saját játékát, azaz védekezésre rendezkedett be, majd labdaszerzésekből igyekezett gyors kontrákat vezetni, amire volt is esélye, mert a Ferencváros görcsösen és pontatlanul futballozott. Elöl a magyar kísérletek elkerülték a kaput, viszont Dibusznak kellett néhányszor védenie. A szünet előtti 15 percben valamelyest ismét veszélyesebbé vált a magyar csapat játéka, azonban hiányzott a lendület és az átütőerő, a befejezések pedig továbbra is célt tévesztettek, így a Cukaricki vonulhatott előnnyel a szünetre.

Mohammad Abu Fani (j), a Ferencváros és Igor Miladinovic (b), a Cukaricki játékosa a labdarúgó a Konferencia-liga csoportkörének ötödik fordulójában játszott Cukaricki – Ferencvárosi TC mérkőzésen a szerbiai Leskovacban 2023. november 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Dejan Stankovic vezetőedző hármas cserével próbálta frissíteni a csapatát, sőt, néhány perc múlva Traoré sérülése miatt már a negyedik változtatási lehetőségét is ki kellett használnia. Valamelyest ugyan javult az FTC játéka, mert több elképzelés és lendület volt az akciókban, azonban a kulcspasszok továbbra sem sikerültek, így az egyenlítés is elmaradt. A Cukaricki továbbra is a gyors ellenakciókban bízott, de ezek a térfélcserét követően kevesebb veszélyt hordoztak magukban, mint az első félidőben. A hajrában a magyar bajnok átállt a háromvédős rendszerre, de fölénye így is meddőnek bizonyult, ritkán adódott lehetőség a támadók előtt. Végül góllá érett a nyomás, a 83. percben Katona kapott nagyszerű labdát a 16-os jobb oldalán, középre gurított, ahol Zachariassen 7 méterről belsővel a kapu jobb oldalába helyezett. De a Ferencváros helyzetén jelentősen csak diadal javított volna, ezért támadásban maradt. Amikor már úgy tűnt, meg kell elégednie az egy ponttal, akkor Pesic a 98. percben  egy felivelt labdát levett, ls fordulásból 16 méterről kilőtte a jobb felső sarkot, ezzel győzelemhez segítette a magyar csapatot, amely így lépéselőnybe került a belga Genkkel szemben.

A Ferencváros két hét múlva az utolsó fordulóban az éllovas és már továbbjutott olasz Fiorentinát fogadja. A magyar bajnok sikerrel csoportelsőként a nyolcaddöntőbe lépne, míg egy ponttal játszania kellene a 16 közé kerülésért az Európa-liga egyik csoportharmadikjával, vereség esetén pedig még kieshet, ha  Genk nyer és a gólaránya jobb lesz, mint a Ferencvárosé.

Konferencia-liga, F csoport, 5. forduló:
Cukaricki (szerb)-Ferencvárosi TC 1-2 (1-0)

Leskovac, Dubocica Stadion, 1000 néző, v.: Mohammed al-Emara (finn)
gólszerzők: Adzic (11.), illetve Zachariassen (83.), Pesic (98.)
sárga lap: Nikcevic (74.), Jovanovic (99.), illetve Abena (44.), Abu Fani (74.), Pesic (99.)

Cukaricki:
Filipovic – Stankovic, Subotic, Kovacevic – Tosic, Sissoko, Kovac (Jovanovic, 85.), Ivanovic, Miladinovic (Singh, 81.) – Adzic (Nikcevic, 71.), Cvetkovic (Adetunji, 85.)

Ferencvárosi TC:
Dibusz – Makreckis (Lisztes, a szünetben), Cissé, Abena (Besic, 69.), Ramírez (Civic, a szünetben) – Sigér (Botka, a szünetben), Zachariassen, Abu Fani – Marquinhos, Pesic, Traoré (Katona, 49.)