Fatum röplabda darts

Darts nyilakkal lyuggatták ki a nyíregyházi röplabdázók portréját Székesfehérváron, súlyos sportszerűtlenségről ír a klub

Sport

“Döbbenet – súlyos sportszerűtlenség történt Fehérváron” – ezzel a címmel jelentetett meg egy közleményt a Facebook-oldalán a Fatum-Nyíregyháza röplabdacsapata.

Mint írják, a székesfehérvári MÁV Előre ellen elveszített negyeddöntő során történtek olyan dolgok, melyek átléptek egy határt, és amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Erkölcsi okok miatt…

“Együttesünk a meccs napján 8.45-kor érkezett a VIDEOTON Oktatási Központba, ahol a versenykiírásban foglaltaknak megfelelően edzeni szeretett volna. Megérkezéskor az ellenfél öltözőjébe küldte az ott dolgozó személyzet a játékosokat, ahová belépve döbbenetes kép fogadta a csapat tagjait. Az öltözőben lévő parafa táblán a Fatum csapatképe, illetve Nagy Sanja és Nina Kocic portréja volt kitűzve, utóbbi arcában egy darts nyíllal. A többi képen pedig dobásokból származó lyukak voltak láthatók. Természetesen a látvány sokkolta a játékosokat, pályafutásuk során soha nem találkoztak hasonlóval”

“Teljes mértékben elutasítjuk a fenti magatartást, elhatárolódunk a játékosok személyét, jellemét sértő cselekménytől, agressziótól, egyúttal teljes mellszélességgel kiállunk játékosaink személyiségi jogainak, fizikai és mentális egészségének megóvása mellett. Panasszal éltünk a Magyar Röplabda Szövetségnél az eset után, akik biztosítottak, hogy kivizsgálják az esetet. Álláspontunk szerint az eset súlyos etikai szabályokat sért, és a Magyar Röplabdázás szellemiségével összeegyeztethetetlen
– nyilatkozta Dr. Mohácsi Máté, a klubot működtető Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A Fatum vezetősége azt is kifogásolja, hogy – bár ez nem kötelező előírás – jellemzően két órával a kezdés előtt vehetik birtokba a kitakarított, rendezett öltözőt a csapatok. Székesfehérváron viszont arra hivatkozva, hogy labdarúgók használják az öltözőt, csak 1 óra 20 perccel a kezdés előtt engedték be a lányokat a helyiségbe, ahol nem megfelelő higiéniai körülmények fogadták őket, víztócsák álltak az öltöző több pontján.
A hazai csapat játékosai már mind átöltözve várták a kezdést, amikor a mieink végre bejutottak a helyiségbe. Mindez méltatlan volt egy bajnoki negyeddöntőhöz, és a jelzés után a szövetség a keddi mérkőzésen fokozott ellenőrzést is tartott a rendezéssel kapcsolatban.
Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem a fenti körülmények miatt veszítettük el a párharcot, és az ötödik mérkőzés után gratuláltunk is ellenfelünknek. Ugyanakkor a sport szellemiségével összeegyeztethetetlennek tartjuk azt, ami a harmadik találkozón történt, érthetően játékosainkat azon a meccsen lelkileg megviselte az eset. Ahogy centerünk, Nagy Sanja jelezte: bár a pályán a MÁV Előre győzött, morális értelemben vesztettek, hiszen a sport legkevésbé erről szól
– közölte a klub.

A MÁV Előre válasza

A hazai csapat közleményben reagált a nyíregyháziak pabaszára:

“Klubunk átfogó belső vizsgálatot indít az incidenssel kapcsolatban, ahogyan annak ügyében is, miként juthattak be illetéktelenek a csapat privát öltözőjébe, ahol belső szakmai információk is találhatók.”

A csapat kiemelte, szerinte éppen a Nyíregyháza volt sportszerűtlen, mivel az egyik mérkőzés közben dominikai játékosát női és emberi mivoltában megalázó, minősíthetetlen jelzőkkel illette anyanyelvén (spanyolul) Adrian Chylinski, az ellenfél vezetőedzője.

A MÁV Előre Foxconn a dartsnyilakkal szétszabdalt képeket gyerekes csínytevésnek nevezte, de elnézést kért, amiért játékosai átlépték a sportszerűség határait.

„A legtöbb csapatnál előfordulnak hasonló motivációs módszerek. Nem állt szándékunkban bárki érzéseit megbántani. Gondolatban és fizikailag sem ártottunk senkinek és álmunkban sem gondoltuk, hogy kijut az öltözőből. Sajnáljuk, hogy ez a helyzet kellemetlenül érinti a Fatum-Nyíregyháza játékosait, de a szezon után szívesen meghívjuk őket egy barátságos darts meccsre, ahol tisztázhatjuk a nézeteltéréseket”

– nyilatkozta Pallag Ágnes, a MÁV Előre csapatkapitánya.