Szeged, Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ, Maty-ér, kajak-kenu, sport

Evezős Eb – Cseh Ottó: négynapos evezős ünnepet várunk Szegeden

Sport

Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke négynapos evezős ünnepet, kvótát és érmeket vár az április 25-én rajtoló Európa-bajnokságtól, illetve kontinentális kvalifikációs regattától a szegedi Maty-éren.

 “Négynapos evezős ünnepet várunk ettől a regattától, nemcsak önmagában a versenyben gondolkodunk, hanem kiegészítő programokkal együtt szeretnénk megmutatni a hazai közönségnek a sportágat” – mondta az MTI-nek Cseh Ottó.

Hozzátette, nagyon fontos üzenete lesz az Egyetemek Regattájának, melynek keretein belül nyolc hazai felsőoktatási intézmény nyolcasai fognak megmérkőzni egymással. Kiemelte, hogy a szövetség már tíz egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, ennek lényege, hogy a hallgatók a testnevelés óra keretein belül evezhetnek. Április 25. és 28. között lesznek olyan résztvevői a kiegészítő programoknak, akik így ismerkedtek meg a sportággal.

“Ennél jobb közösségépítő környezetet, mint egy evezős hajó, egy csónakház, az evezés közössége nem nagyon tudok elképzelni.” – jelentette ki.

A MESZ-elnök kiemelte, természetesen a kvótaszerzés a fő cél, de megbecsülnek minden küzdelmes és harcos helyezést, amelyet a most bemutatkozó fiatalok fognak elérni, könnyűsúlyban pedig érmeket várnak a kontinensviadalon.

“A szövetségnek, az elnökségnek és a szövetségi kapitánynak is nagyon komoly szándéka volt az, hogy ezek a fiatalok részt tudjanak venni nemzetközi versenyen és megízleljék, milyen ennek a hangulata, és szeretnék, hogy ez egy hatalmas élmény legyen nekik” – hangsúlyozta Cseh Ottó a férfi négypárevezős “csikócsapatot” említve, melyben Demkó Mátyás révén ifjúsági evezős is helyet kapott.

Az indulási helyeket számba véve elárulta, hogy az egypárevezősöknél az első három helyezés ér olimpiai kvótát, míg a könnyűsúlyú kétpárban az első kettő biztosítja helyét a játékokon, illetve a paraevezősöknél csak a győztes váltja meg a jegyét Párizsba.

“Van egy bonyolult elosztási rendszer, ez azt jelenti, hogy ha valamelyik evezősünk nem végez az előbb említett helyeken, akkor is van lehetősége kvótát szerezni. Bizonyos országok kettőnél több kvótát nem szerezhetnek ezen a versenyen, ők pedig leadják a kvótájukat, így az is megtörténhet, hogy egy negyedik vagy ötödik hely is indulási jogot érhet. A fő feladatunk viszont az, hogy az első három, kettő illetve PR1-ben pedig a győztes pozícióba kerüljünk” – zárta gondolatait Cseh Ottó.

A jegy- és bérletértékesítés már elkezdődött a párizsi olimpia előtti egyik legfontosabb sportági versenyre, melyre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik. A kontinentális kvalifikációs regattán 13 kvóta talál majd gazdára.

Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette