A helyes fogápolásra hívnák fel a figyelmet

Uncategorized

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának tanszékvezetője szerint a siker érdekében széles összefogásra van szükség.

Az átlagos magyarnak 44 éves korára 16 foga szuvas, tömött vagy hiányzik. Sokan azt sem tudják, hogy kell helyesen fogat mosni.

A fogszuvasodás a leggyakoribb népbetegség, mely a lakosság nyolcvan százalékát érinti. Hazánkban már a hat éves gyerekek 60 százalékának vannak rossz fogai, a 35-44 éves korosztálynak pedig átlagosan 16 szuvas, tömött vagy hiányzó foga van. A helyzet Közép-Európában is hasonló, ezért kilenc érintett országgal együtt idén júniusban hazánk is csatlakozott a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetséghez (Alliance for a Cavity-Free Future).

-A világméretű mozgalom célja, hogy a következő generáció szuvas fogak nélkül nőjön fel – kezdi Alberth Márta. A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának tanszékvezetője szerint a siker érdekében széles összefogásra van szükség, a politikusoktól a szülőkön át a tanárokig mindenkit be kell vonni a kampányba, hogy a legkisebb falvakban élőkhöz is eljusson, mit tehetünk a fogszuvasodás ellen, fogaink egészségének megóvásáért.

A fogszuvasodást a szájban megtalálható baktériumok okozzák, amelyek az elfogyasztott ételekben található szénhidrátokat bontják le. A folyamat során sav képződik, amely a fogzománcból kioldja az ásványi sókat, köztük a kalciumot, károsítva ezzel a fogak szerkezetét.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.unideb.hu/portal/hu/node/13371