Ne hanyagoljuk el a cukorbetegséget!

Világ

A különböző, tápanyaglebontással, anyagcserével kapcsolatos betegségek közül a legismertebb talán a cukorbetegség. Ennek az állapotnak a felismerése és folyamatos kontrollja sok esetben életbevágó.

Két típusát különböztetjük meg, a helyes kezelés és diagnózis az 1-es típus esetén különösen fontos. Nem szabad azonban elhanyagolni a 2-es típusú vagy szerzett cukorbetegséget sem, ugyanis igen komoly szövődmények alakulhatnak ki a diabétesz talaján. Ilyenek például a vakság vagy a végtagvesztés. Rendszeres ellenőrzés és terápia esetén azonban teljes életet élhetnek a diabéteszesek.

Az 1-es típusú diabéteszről

A cukorbetegségnek eleinte csupán egy fajtáját ismertük, ezt hívjuk ma 1-es típusú diabétesznek. Ezt a betegséget már egészen fiatalkorban, akár gyerekeknél is diagnosztizálják. Ebben az esetben a szervezetnek folyamatosan inzulinpótlásra van szüksége a megfelelő működéshez. Ezt injekció fomájában juttatják a betegek szervezetébe, naponta több alkalommal.

Emellett nagy jelentősége van a megfelelő életmódnak. A cukorbetegség ezen formájában nagyon fontos a diétás étkezés és a rendszeres mozgás. Mivel ez egy jelenleg gyógyíthatatlan állapot, ezért folyamatos kezelésre és ellenőrzésre van szükség.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető

A később kialakuló diabétesz elnevezése a 2-es típusú cukorbetegség. Ez jellemzően felnőtt korban kerül diagnosztizálásra. Azonban a mai egészségtelen életmódnak köszönhetően egyre több fiatalt is érint a probléma. Ennek során a szervezet nem reagál megfelelően a hasnyálmirigy által megtermelt inzulinra. 

Ha nem túl előrehaladott a beteg állapota, gyógyszerekkel, diétával és rendszeres mozgással akár gyógyítható is a diabétesz. Ezért fontos, hogy felismerjük a cukorbontási zavar előszobájának számító inzulinrezisztenciát. Ha már ebben az állapotban megfelelő kezelést kap a beteg, jó eséllyel elkerülhető a diabétesz.

Praktikus otthoni mérőeszközök

A cukorbetegek számára nagyon fontos, hogy a vércukorszintjüket rendszeresen ellenőrizhessék. Ehhez ma már nem szükséges orvosi körülmények között vért venni és azt vizsgálni. Az otthoni, kompakt vércukormérők gyorsan és megbízhatóan tájékoztatják a betegeket az aktuális állapotukról. Egy csepp vérre, egy tesztcsíkra és a digitális eszközre van csupán szükség. 

Ahhoz, hogy ne következzen be állapotromlás, elengedhetetlen a folyamatos monitorozás. Ezek a mérőeszközök, melyek a BükkösMed gyógyászati webáruház kínálatában is megtalálhatóak, állandó társai lehetnek mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegnek.

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesszel élőknek nem csak a pillanatnyi közérzetük és állapotuk miatt fontos folyamatosan mérni a vércukorszintjüket. Ha nem megfelelő értékek esetén időben kapnak megfelelő kezelést, számos szövődmény megelőzhető. Érszűkület, lábszárfekély, súlyos esetben végtagamputáció is lehet a cukorbetegség következménye.